Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Amir Nabizadeh/TT

EU-miljarder delas ut till medlemsländerna – ska starta upp ekonomierna efter corona

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnar EU:s rekordstora corona-återhämtningsfond med bidrag och lån på 7 500 miljarder kronor. Största delen ska gå till grön omställning och digitalisering i EU-länderna. Sverige vill satsa på digital äldreomsorg i sin plan.

– En viss andel av de här återhämtningspengarna ska gå till att ge en skjuts för digitaliseringen i Europa. Digitalisering är ett område där man kan se till att de äldre har en trygg och bra vardag samtidigt som man kan underlätta för personalen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Just digitalisering kan ju också betyda färre anställda?

– Vi kommer behöva fler anställda i äldreomsorgen under de kommande åren eftersom vi har stora kullar som nu kommer upp i den åldern. Men däremot kan det ju bli så att man kanske har tid att dricka en kopp kaffe och titta på fotot av det nya barnbarnet snarare än att göra något annat, säger hon.

Coronaåterhämtningsfonden består till hälften av lån och hälften bidrag. Sverige kommer bara söka bidragsdelen som innebär 30-40 miljarder kronor fram till 2023. Fonden är uppbyggd med lån som medlemsländerna tagit tillsammans i EU:s namn med låga räntor och lång återbetalningstid. Sveriges andel av lånet uppskattades i juli till 190 miljarder kronor av statsminister Stefan Löfven (S).

Svenska regeringen ska snart lämna in sin återhämtningsplan till EU-kommissionen. Förutom digitalisering av äldreomsorgen vill regeringen också satsa på bland annat utbyggt bredband, fler utbildningsplatser på högskolorna och på att ställa om industrin till mer klimatvänlig produktion.

Före sommaren, då första utbetalningen sker, ska EU-länderna godkänna varandras planer. Detta skiljer den här fonden från andra EU-fonder där det är EU-kommissionen som godkänner utbetalningar. 

Riskerar förfarandet leda till gnabb och osämja mellan medlemsländerna när man granskar varandras planer?

-Det är viktigt att göra det med respekt för varandra. Att vi är olika länder och måste såklart ha respekt för den demokratiska processen i varje land, säger Andersson (S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.