Röken från bränderna i Kalifornien har försämrat luftkvaliteten avsevärt. Foto: CBSN/EBU

Nya hotet efter bränderna: förorenad luft

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 personer saknas och många fler har tvingats fly sina hem. Som om inte det vore nog uppger nu amerikanska myndigheter att luften i delar av Kalifornien hör till den mest förorenade i hela världen.

Brandmän och annan krispersonal kämpar febrilt för att få bränderna i Norra Kalifornien under kontroll. Men det är inte bara kraftiga lågor som ställer till det. Nu uppger myndigheterna att luftkvaliteten i delar av Kalifornien har försämrats kraftigt efter bränderna.

I samhällen omkring staden Paradise, den stad som drabbats allra värst i bränderna, ligger en apokalyptisk dimma över vägarna. Personer som evakuerats från bränderna tvingas bära munskydd, skriver New York Times.

Forskare varnar

Enligt tidningen är luften i delar av delstaten så förorenad att den går att jämföra med städer i Kina och Indien, där det normalt sett är som värst. Även långt söderut om bränderna, i San Francisco, har röken legat så tjock att skolor har tvingats stänga på grund av hälsoriskerna.

Forskare varnar nu för att riskerna kommer att öka i takt med att stora bränder blir allt vanligare, som en följd av klimatförändringar.

– Om inte den här sortens luftkvalitet efter skogsbränder oroar folk så vet jag inte vad som ska göra det, säger John Balmes vid University of Californa i San Francisco, till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.