Stina Blomgren, utrikesreporter i Beirut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Stina Blomgren på plats i Libanon: ”Dödssiffran kommer troligtvis att stiga”. Foto: SVT

Flera attacker mot södra Beirut – Hizbollah-ledare uppges vara målet

Uppdaterad
Publicerad

Israel har genomfört flera attacker mot en förort i södra Beirut under fredagskvällen. Enligt uppgifter till flera medier var målet för attacken Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah.

Senare under natten meddelar Israels militär att man slår till mot ”vapenlager” som tillhör Hizbollah.

Libaneser i utvalda byggnader i området har uppmanats att evakuera.

Den israeliska militären IDF uppger att man har utfört ett ”precisionsangrepp” mot ett av Hizbollahs högkvarter i huvudstaden.

I ett tv-sänt tal säger Daniel Hagari, talesperson för IDF, att ledningscentralen ska ha varit placerad under bostadshus i den tätbefolkade förorten Dahieh, som beskrivs som ett starkt Hizbollah-fäste.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Enligt libanesisk media jämnades flera höghus med marken i samband med attacken på fredagskvällen.

Uppgifter: Hizbollah-ledare mål för attacken

Samtidigt varnar Israels militär för att fler attacker i södra Beirut är att vänta under natten mot lördag. I ett uttalande uppger Israels militär att man genomför ”riktade attacker” mot vapenlager som tillhör Hizbollah.

En talesperson för Israels armé har uppmanat till evakuering av vissa utvalda byggnader i södra Beirut i ett inlägg på X.

Räddningspersonal arbetar intensivt. Det är mörkt, och flera människor är klädda i varselvästar och hjälmar, vilket tyder på en pågående räddningsinsats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Libanons hälsodepartement uppger vid 19.40-tiden på fredagskvällen att minst två personer har dött och 76 skadats i israeliska attacker mot Beiruts södra delar under fredagen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Foto: AP & Reuters

En israelisk tjänsteman uppger för flera medier att Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah var det tilltänkta målet i den första attacken. Samtidigt uppger Hizbollah-källor i sin tur att Hassan Nasrallah mår bra.

Kraftfullaste attacken på länge

Minst sex personer har dödats, enligt Libanons hälsodepartement. Fredagens bombningar beskrivs som de kraftfullaste på mycket länge. Explosionerna ska ha fått fönster och hus att skaka omkring 30 kilometer norr om Beirut.

Libanons premiärminister Najib Mikati säger att Israels agerande visar på att man ”inte bryr sig” om de försök som görs till att få till vapenvila, rapporterar Reuters.

Irans ambassad i Libanon skriver på X att attacken representerar en farlig eskalering som kommer att ”ge förövaren ett lämpligt straff”.

Amerikanska säkerhetskällor uppgav tidigare under fredagen att USA inte fick information innan attacken var påbörjad, enligt CNN.

Netanyahu talade till FN:s generalförsamling

De israeliska anfallen inträffade kort efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talade inför FN:s generalförsamling.

Efter attacken meddelade Natanyahus stab att han avbryter sitt FN-besök i USA och återvänder till Israel.

Rättelse: Tidigare skrev SVT att Irans ambassad träffats i attacken, rätt ska vara att det är Hizbollahs högkvarter som träffats i en attack.

En man (Samir Abu Eid) i en mörk skjorta står framför en stadssilhuett nattetid, med stadens ljus som bakgrund. Han verkar vara ute på en plats med en klar natt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samir Abu Eid: ”Allt pekar på att det kommer bli ännu värre”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet