Libanon. Ett rökmoln syns stiga upp mot himlen med byggnader framför. I den andra delen av bilden syns SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren. Kvinna med ljust hår. Det är mörkt och stadsbilden syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter på plats i Libanon: ”Enorm förödelse”. Foto: Reuters/SVT

Kraftiga attacker mot Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Israel har på nytt utfört attacker mot Libanons huvudstad Beirut. Enligt den israeliska militären har man riktat in sig på Hizbollahs högkvarter. Källor uppger att ledaren Hassan Nasrallah ska ha varit en måltavla.

Enligt libanesiska medier har minst fyra byggnader i de södra delarna av Beirut träffats och jämnats med marken.

Den israeliska militären IDF uppger att man har utfört ett ”precisionsangrepp” mot ett av Hizbollahs högkvarter i huvudstaden.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

I ett tv-sänt tal säger Daniel Hagari, talesperson för IDF, att ledningscentralen ska ha varit placerad under bostadshus i den tätbefolkade förorten Dahieh, som beskrivs som ett starkt Hizbollah-fäste.

Uppgifter: Hizbollah-ledare mål för attacken

Säkerhetskällor i Libanon uppger att attacken ska ha riktat in sig mot ett område där toppar inom Hizbollah vanligtvis håller till, rapporterar Reuters.

En israelisk källa uppger för amerikanska Axios att Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah var det tilltänkta målet för attacken.

Den iranska nyhetsbyrån Tasnim rapporterar att Hassan Nasrallah befinner sig i säkerhet. En Hizbollah-källa till Reuters säger samma sak.

Kraftfullaste attacken på länge

Minst två personer har dödats och 76 skadats, enligt Libanons hälsodepartement. Fredagens bombningar beskrivs som de kraftfullaste på mycket länge. Explosionerna ska ha fått fönster och hus att skaka omkring 30 kilometer norr om Beirut.

Libanons premiärminister Najib Mikati säger att Israels agerande visar på att man ”inte bryr sig” om de försök som görs till att få till vapenvila, rapporterar Reuters.

Netanyahu talade till FN:s generalförsamling

De israeliska anfallen inträffade kort efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talade inför FN:s generalförsamling och varnade Iran, som stöttar Hizbollah, för att angripa Israel.

– Vi kommer aldrig acceptera en terrorarmé vid vår norra gräns, sade Natanyahu.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid säger att det finns en stor oro i Libanon efter den senaste tidens attacker.

– Många är oroliga för att Libanon ska bli ett nytt Gaza, speciellt människorna i Libanon, säger han.

Se hela SVT:s livesändning här.

Rättelse: Tidigare skrev SVT att Irans ambassad träffats i attacken, rätt ska vara att det är Hizbollahs högkvarter som träffats i en attack.

En man (Samir Abu Eid) i en mörk skjorta står framför en stadssilhuett nattetid, med stadens ljus som bakgrund. Han verkar vara ute på en plats med en klar natt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samir Abu Eid: ”Allt pekar på att det kommer bli ännu värre”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet