Efter nästan två månaders mödosamma förhandlingar presenterades på torsdagen Israels nya regering. Koalitionen blir den mest religiösa och den mest högerorienterade som någonsin styrt Israel, enligt politiska bedömare.
Bland de tillträdande ministrarna finns två kontroversiella politiker, Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir, som båda skapat rubriker för sin hårdföra politik.
För att Smotrich, ledare för den högerextrema partigruppen ”Religiös sionism”, ska kunna få en post i försvarsdepartementet har en lagändring klubbats igenom som tillåter två ministrar att vara knutna till samma portfölj.
Dessutom har parlamentet knesset röstat för att stärka makten för ministern för nationell säkerhet, en post som tillfaller ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, ledare för nationalistiska partiet ”Otzma Yehudit” (på svenska ungefär ”Judisk makt”).
Ben-Gvir har dessutom varit med i det ”uttryckligen rasistiska och ultranationalistiska partiet Meir Kahane, vilket idag är förbjudet i Israel och har klassats som terrororganisation av USA” och EU, skriver BBC.
USA har varnat
Därutöver ska brottsdömda politiker, utan frihetsberövande dom, kunna bli ministrar. Lagändringen tros främst syfta till att låta Aryeh Deri från det religiösa partiet ”Shas” få en regeringspost, trots att han gjort sig skyldig till skattebrott.
På onsdagen presenterades vilken politik koalitionen kommit överens om. Ett prioriterat område blir att fortsätta bosättningar på den ockuperade Västbanken och på sikt annektera regionen där 2,7 miljoner palestinier bor.
Idag bor runt 500 000 israeler i vad stora delar av det internationella samfundet kallar illegala bosättningar. Israels byggande anses vara ett hinder för fred med palestinierna. USA har redan varnat den tillträdande regering för att inte förvärra läget.
Rättsliga reformer
Den nya regeringens politiska program innehåller också bland annat skrivelser som stödjer diskriminering av hbtq-personer och kvinnor på religiösa grunder.
Där finns även omtvistade rättsliga reformer som skulle göra det möjligt för parlamentet att med enkel majoritet ändra på utslag i högsta domstolen. Något kritiker säger kommer att underminera maktbalansen och demokratin.