Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna när kapseln landar på jorden i klippet. Foto: Nasa

Rymdsonden Bennu har landat i Utah – kan ge svar på hur solsystemet skapades

Uppdaterad
Publicerad

En kapsel med cirka 250 gram stoff från asteroiden Bennu har landat på jorden. Nu ska materialet analyseras – och kanske ge svar på hur vårt solsystem bildades.

Rymdsonden Osiris-Rex sköts upp i rymden 2016. Efter en resa på totalt 6,2 miljarder kilometer har den nu återvänt till jorden med en dyrbar last: Det första testprovet från en asteroid i rymden som Nasa någonsin lyckats samla ihop.

Det handlar om asteroiden Bennu, som beräknas vara upp emot 500 meter i diameter och som går i omloppsbana runt solen ungefär 81 miljoner kilometer från jorden.

Sonden landade på söndagseftermiddagen i ett militärt område i den amerikanska delstaten Utah.

– Det är ett jättespännande steg. Det är inte så ofta man får ta hemmaterial från en asteroid och sedan kunna analysera det med allamätinstrument vi har på jorden, säger Niklas Edberg, forskare vid institutet för rymdfysik i Uppsala.

”En liten pusselbit”

Syftet med uppdraget är att få fler ledtrådar om hur vårt solsystem uppkom för 4,5 miljarder år sedan. Asteroider ses som ”byggstenar från solsystemets bildande”, enligt Niklas Edberg.

– På jorden har vi massa erosion på grund av väder och vind och alltvad det är. Men uppe i rymden, om en sten ligger där, då är den iprincip oförändrad. När man studerar den här asteroiden då får manen inblick i hur allting såg ut när solsystemet bildades, säger han.

Analyserna av rymdstoffet kan bland annat ge svar på vilka ämnen Bennu består av, hur den är uppbyggd och i vilken temperatur den bildades. Med hjälp av den informationen kan man sedan få en större förståelse för hur hela solsystemet skapades.

– Det är en liten pusselbit i ett stort hav av många pusselbitar, säger Niklas Edberg.

Kan krocka med jorden

Bennu, som upptäcktes först 1999, kan alltså ge viktig kunskap om rymden – men den riskerar också att ställa till det. Asteroiden beräknas nämligen komma farligt nära jorden i slutet av 2100-talet. Risken för ett nedslag är dock bara 1 på 2 700, enligt Nasa. Den mest troliga dagen för en kollision med vår planet är den 24 september 2182.

– Om den väl slår ner, då är det en stor klump får man säga. Det voreinte bra, men risken är väldigt liten, säger Niklas Edberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.