I helgen höll Houthirebellerna en demonstration i Jemens huvudstad Sanaa. Detta efter att USA visat militärt stöd för den Saudi-ledda militärkoalitionen. Foto: Hani Mohammed/TT

Nya strider i konflikternas Jemen

Uppdaterad
Publicerad

En lösningen på konflikten i Jemen har blivit än mer avlägsen efter de senaste dagarnas bombattacker. Efter Houthirebellernas drönarattack mot flera saudiska städer har den saudi-ledda militärkoalitionen svarat med en bombräd mot Jemens huvustad Sanaa. Under tisdagen ska tre kraftiga explosioner ägt rum i huvudstadens norra delar, rapporterar Reuters.

Både saudisk statsmedia och Houthikontrollerade Al Masirah TV bekräftar att bombningen i den Houthikontrollerade huvudstaden ska ha ägt rum under tidig tisdagsmorgon. I ett uttalande säger den saudi-ledda militären att räden var riktad mot ”legitima militära områden” i huvudstadens norra delar. Inga människor ska ha skadats i attacken, uppger Reuters. Så sent som i lördags arrangerade Houthirebellerna en drönarattack mot Saudisk mark.

Över 100 000 människor har dödats

Kriget i Jemen har pågått sedan 2014, då landets regering tvingades fly. På ena sidan finns Houthirebellerna och på andra sidan grannländerna, Saudiarabien och Förenade arabemiraten, som försöker återge makten till regeringen. Enligt många är kriget i Jemen ett proxykrig mellan Iran och Saudiarabien.

Sedan kriget bröt ut för sex år sedan har över 100 000 människor dödats och miljontals människor har tvingats fly sina hem. Enligt FN är 80 procent av den jeminitiska befolkningen i behov av humanitär hjälp och det beskrivs som världens just nu största humanitära kris.

Fredssamtal på svensk mark

I december 2018 möttes Houthirebellerna och den jemenitiska regeringen på svensk mark. Ett avtal slöts mellan parterna. Stockholmsöverenskommelsens fokuserade tre huvudpunkter; vapenvila i den viktiga hamnstaden Hodeidah och i staden Taiz, humanitära korridorer, samt fångutväxling. Många hoppades då på bättre tider för det krigshärjade Jemen. Men när landets utrikesminister besökte Sverige i september i år konstaterade han för SVT Nyheter att så inte är fallet.

– Tyvärr är det värre än tidigare på alla tre punkter, säger Jemens utrikesminister Ahmad bin Mubarak till SVT Nyheter på ett hotell i Stockholm.

Bakslagen för Jemens befolkning tycks avlösa varandra. Sedan 2017 har FN utrett och observerat flera krigsbrott från båda parter. Men i oktober i år beslutade FN:s råd för mänskliga rättigheter att lägga ned utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.