Vrakdelar efter planet söder om Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Arkivbild. Foto: Mulugeta Ayene/TT

Ny rapport: Besättningen följde rutinerna vid olyckstillfället

Uppdaterad
Publicerad

En första preliminär rapport från etiopiska myndigheter visar att planet var i gott skick. Besättningen följde rutinerna vid olyckstillfället men kunde trots det inte kontrollera planet, uppger Etiopiens transportminister på en presskonferens.

– Uppenbart är ju att något blivit fel, säger flygexpert Hans Kjäll.

Enligt den preliminära rapporten från etiopiska myndigheter som presenterades under torsdagen ska planet vid upprepade tillfällen ha dykt innan det till slut kraschade, rapporterar Reuters och hänvisar till ett pressmeddelande från tillverkaren Boeing.

”Trots hårt arbete och att besättningen följde rutinerna kunde man tyvärr inte hindra planet från att dyka”, står det.

Tillverkaren Boeing rekommenderas nu att se över programvaran innan den används igen.

Orsaken ännu okänd

Vad som orsakade kraschen går inte att utläsa ur den preliminära rapporten. Men enligt Hans Kjäll är det uppenbart att något blivit fel.

– Man ska inte säga någonting om orsaken bakom såhär tidigt, det är normalt, säger Hans Kjäll och fortsätter:

– Det är ju uppenbart att någonting i programvaran spelat stor roll här och därför har Boeing fått i uppdrag att utreda och uppdatera den.

Han tror att det även kan föreligga ett utbildningsproblem.

Flygförbud efter krasch

Efter kraschen den 10 mars fick Boeing 737 Max 8 flygförbud. Totalt miste 157 människor livet, varav fyra svenska medborgare. Det var den andra dödsolyckan på mindre än ett år med samma modell.

– Vi vet inte orsaken, men vi vet likheten mellan olyckorna. Planen kommer att lyfta igen men när vet vi inte. Det kan försätta Boeing i ekonomisk kris. Det är den största händelsen i Boeings historia, säger Hans Kjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.