Förslaget som läggs fram i Bryssel ska ersätta de regler som tidigare funnits i det som kallats Dublin-förordningen.
– Flyktingkrisen har visat svagheterna i nuvarande regler. De som behöver skydd ska få det, men olika regler i olika länder har lett till ”asyl-shoppande” från asylsökande och några få länder har fått ta för stort ansvar, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i ett pressmeddelande.
På presskonferensen utvecklade han sitt resonemang:
– Vi lägger fram de här alternativen på ett öppet sätt för att dra i gång en debatt. Båda alternativen kommer att ge den solidaritet mellan medlemsländerna som så väl behövs för att skydda dem som behöver hjälp.
Kritik från EU-parlamentet
I kommentarer till förslagen säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) att kapplöpningen mot botten för standard på flyktingmottagning i medlemsländerna måste stoppas.
– Sveriges regering borde nu ta på sig ledartröjan och övertyga andra regeringar om att skapa en solidarisk asylpolitik, säger Cecilia Wikström (L).
Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är också negativ.
– Förslagen stärker ”Fästning Europa” som redan har för höga murar och leder till centralisering. Vi behöver mer lagliga väga in i Europa för flyktingar och inte mer makt till tjänstemän i EU-kommissionen, säger Malin Björk (V).
”Behöver fler lagliga vägar”
Förslaget i dag talar om en omfördelning av asylsökande bland alla EU-länder, och att asylsökande ska bli skyldiga att stanna i det land de anvisas. Men det finns också förslag om att underlätta för de som vill komma till EU för att söka arbete.
– Vi behöver också skapa fler lagliga vägar för människor som vill komma till Europa, vi behöver talangfulla människor utifrån för att arbeta här och stärka vår ekonomi, säger EU-kommisisonären Dimitris Avramopoulos, ansvarig för migrationsfrågor inom EU-kommissionen.
Två olika alternativ
EU-kommissionen lägger fram två huvudalternativ, det första innebär förändringar av nuvarande regler i den så kallade Dublin-förordningen. Det andra alternativet innebär större förändringar med gemensamma beslut om asyl och tidigt bestäms till vilket EU-land asylsökande ska skickas.
Det hela är politiskt känsligt och kommissionen talade vid sin presskonferens idag om att det nu ska ske ”omfattande diskussioner” med medlemsländerna.
Flera regeringar motståndare
I dag finns en samordning av flykting- och asylpolitiken, men varje medlemsland har beslutanderätt om vilka och hur många asylsökande som ska få komma till det egna landet. Under trycket av det stora antalet flyktingar till länder som Grekland, Italien, Tyskland och Sverige vill EU-kommissionen nu ha förändringar.
Just dessa länder väntas ge stöd för EU-kommissionens förslag men regeringarna i länder som Ungern och Polen har redan i förväg sagt att de är motståndare till att tvingas ta emot asylsökande genom en EU-fördelning. En lång och besvärlig debatt är att vänta om EU-kommissionens förslag till ny flyktingpolitik.
Fakta/Förslaget
- Vid stora flyktingsströmmar ska flyktingar fördelas inom EU.
- Likartade regler för mottagning och understöd till asylsökande för att undvika ”asyl-shopping” där asylsökande vill till länder med bästa villkoren.
- Krav på registrering och fingeravtryck och att den asylsökande stannar i anvisat land
- Utvidgade befogenheter för EU:s asylmyndighet för att samordna vilka som ska få asyl
- Förstärkning av Eurodac, systemet med fingeravtryck och andra data om asylsökande
- En ny politik för omfördelning av asylsökande för en ”rättvis fördelning” bland alla EU-länder
- Nya regler för ”blå kort” som kan ger arbetsökande utifrån EU rätt att arbeta inom EU-länderna