Det nya förslaget som tagits fram av tidigare israeliska och palestinska fredsförhandlare kommer att presenteras för FN och Biden-administrationen under veckan.
Förslaget om en tvåstatslösning är kontroversiellt och kommer bli svårt att få igenom hos såväl hos Israels som Palestinas ledare.
– Vi har en premiärminister som inte tror på tvåstatslösningen, men det betyder inte att vi inte ska ta upp frågan, säger Yossi Beililn, tidigare israelisk fredsförhandlare som varit med och tagit fram förslaget, till Jerusalem Post.
Förslaget innebär att Palestina blir en självständig stat i större delen av Västbanken, Gaza och i östra Jerusalem, det vill säga de territorier Israel tog i Mellanösternkriget 1967. Både Palestina och Israel skulle ha separata regeringar, men samordna arbetet med säkerhet, infrastruktur och andra frågor som berör både israeler och palestinier.
Judiska bosättare skulle få stanna
De 500 000 judiska bosättarna på Västbanken nära gränsen till Israel skulle också få möjlighet att stanna kvar, utefter markbyte staterna emellan. Bosättare som bor längre in på Västbanken erbjuds att antingen flytta, alternativt bli permanenta invånare i Palestina.
Palestinier skulle också tillåtas flytta till Israel och då få ett likvärdigt permanent uppehållstillstånd där, så som israeler också skulle få om de väljer att stanna i Palestina.
Det nya förslaget bygger till stor del på överenskommelsen i Genèves fredsplan 2003 som Yossi Beililn var med och tog fram.
– Vi tror att om det inte finns något hot om konfrontationer med bosättarna skulle det vara en lättare lösning för de som vill ha en tvåstatslösning, säger han till AP.
”Måste kompromissa”
Hiba Husseini, palestinier som varit med och tagit fram den nya planen och som även var juridisk rådgivare till det palestinska förhandlingsteamet 1994, konstaterar att förslaget om bosättarna är kontroversiellt, men menar samtidigt att det skulle uppfylla palestiniernas strävan efter en egen stat.
”Det kommer inte att bli lätt. Men för att uppnå den önskade rätten till självbestämmande som vi arbetat med – egentligen sedan 1948 – måste vi kompromissa,” säger hon till AP.
Israels utrikesdepartement och Palestinska myndigheten, det högsta politiska organet inom de självstyrande områdena, har avböjt att kommentera det nya förslaget.