Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det råder brist på människoorganer för transplantation i USA. Djurorgantransplantation anses vara en möjlig lösning till problemet. Foto: University of Maryland Medical Center/AP

Nytt försök med grishjärta i människa

Publicerad

För andra gången har en människa i USA fått ett genmodifierat grishjärta transplanterat. Vid det förra försöket avled patienten efter två månader.

Transplantationen genomfördes i veckan vid University of Maryland Medical Center.

Den första patienten, som genomgick ingreppet på samma sjukhus, överlevde i två månader med sitt nya hjärta. Enligt universitetet fanns det flera orsaker till att han avled efter operationen, bland annat att han var i mycket dåligt skick innan den gjordes.

För den nya patienten Lawrence Faucette var risken mycket hög att han skulle drabbas av hjärtstopp utan ett ingrepp. Hans enda alternativ var xenotransplantation, det vill säga att få ett djurorgan. 

– Det enda hoppet jag har kvar är att köra med grishjärtat, xenotransplantationen. Nu finns det i alla fall hopp och jag har en chans, sade han inför operationen. 

Andas själv 

Enligt University of Maryland Medical Center gick ingreppet enligt plan och Faucette andas på egen hand och hjärtat fungerar bra ”utan hjälp från maskiner”. 

Han får mediciner, både beprövade och en ny sort, för att minska risken för att kroppen ska stöta bort det nya hjärtat. 

Transplantation av djurorgan till människor, så kallade xenotransplantationer, anses kunna erbjuda en lösning på den kroniska bristen på mänskliga organ för transplantation. Bara i USA står för närvarande mer än 100 000 personer i kö för att få en organtransplantation.

Hör Lawrence Faucettes berättelse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.