Redan på 1990-talet försökte forskare ta fram grisorgan som inte skulle stötas bort i en människokropp. Grisarnas gener ändrades så att människors immunförsvar reagerade mindre, men risken för grisvirusinfektioner satte käppar i hjulet.
Nu har kinesiska forskare gjort ett genombrott, publicerat i Cell Stem Cell.
– I framtiden kanske vi kan använda den här metoden för att producera mänskliga organ för att lösa den svåra organbristen i sjukvården, säger stamcellsforskaren Liangxue Lai.
Mänskliga njurar växte i grisfoster
De kinesiska forskarna stoppade in genförändrade grisembryon tillsammans med mänskliga stamceller i livmodern på surrogatsuggor. Efter en månad avbröt de suggornas dräktighet och såg att grisfostrens mänskliga njurar utvecklats normalt. Grisarna hade däremot inte blivit mänskliga någon annanstans i kroppen. Det fanns bara ett fåtal människoceller i grishjärnorna och inga könsceller som var en blandning av djur och människa.
– Det här är bara steg ett, det finns många utmaningar vi måste övervinna innan drömmen om grisorgan utan risk för avstötning blir sann, säger stamcellsforskaren Miguel A Esteban som också deltagit i studien vid Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health.
Går ni över en etisk gräns när ni skapar grisar med människoorgan?
– Nej, vi är extremt försiktiga och i ständig diskussion med kinesiska vetenskapsakademin så vi följer de striktaste internationella reglerna.
Snabb utveckling av transplantationer mellan djur och människa
Enligt Erik Berglund, som forskar om experimentell transplantationskirurgi vid Karolinska institutet, sker just nu fina framryckningar inom transplantationer från djur till människor, så kallade xenotransplantationer. Det finns flera företag i bland annat USA och Israel som precis som de kinesiska forskarna försöker få fram njurar i grisar som innehåller människoceller för att minska risken för avstötning.
Se hur den mänskliga njuren började växa inne i grisen i klippet ovan.