Förslaget om nyval den 12 december har nu röstats igenom i underhuset med siffrorna 438 mot 20. Lagen går nu vidare till överhuset för att formellt behandlas även där, men förslaget väntas gå igenom även där. På tisdagskvällen röstade underhuset först nej till nyval den 9 december med rösterna 295 ja och 315 nej.
Under måndagskvällen stod det klart att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inte fick den två tredjedels-majoritet som behövdes för ett nyval.
I regeringens lagförslag fördes den 12 december fram som valdatum. Skotska nationalistpartiet (SNP) och Liberaldemokraterna talade om att man föredrar val några dagar tidigare.
Krockar med EU-toppmöte
Därmed kommer valet pikant nog att krocka med årets sista EU-toppmöte den 12-13 december, då de kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer bland annat väntas diskutera nästa långtidsbudget.
Premiärminister Johnson har sedan tänkt sig att samla det nyvalda parlamentet redan före jul, senast den 23 december.
Det brittiska parlamentet kommer att upplösas på onsdag den 6 november, rapporterar Reuters.
Den 31 januari 2020 är nu nästa datum för brexit. EU gav tidigare i veckan klartecken till Storbritannien om en ny förlängning av förhandlingstiden.
Tidigare nyval i december
Senast britterna kallades till parlamentsval i december var 1923. Då utlystes nyvalet efter att den konservative premiärministern Bonar Law tvingats avgå på grund av sjukdom, varpå ersättaren Stanley Baldwin tyckte det var en god idé med ett nyval för att stärka den egna positionen.
Fast så blev det inte. Valet den 6 december 1923 blev ett fiasko för de konservativa ”Tories” och ledde i stället till en Labour-regering, om än kortvarig, under Ramsay MacDonald.
Källa: TT