Mali ses som ett av världens farligaste länder. Våldsbejakande islamism breder ut sig och det råder stor politisk oro. Två militärkupper har genomförts på nio månader och i går fredag fick landet en ny regering där militären har höga poster.
Sveriges största militära insats är just nu i Mali. Sverige deltar på tre sätt: I den stora FN-insatsen Minusma, i träningsmissionen med EU och i den internationella snabbinsatsstyrkan mot terrorism Task Force Takuba ihop med Frankrike.
Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade nyligen att den franskledda insatsen i Sahel-regionen kommer avslutas i sin nuvarande form.
Frankrikes besked påverkar inte – än
– Det påverkar egentligen inte det vi gör någonting, men det kommer att göra det längre fram, säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén i Ekots Lördagsintervju.
Sverige deltar med 150 soldater i den internationella styrkan Task Force Takuba, som är en del av operation Barkhane. ÖB säger i intervjun att samarbetet med den Maliska armén är pausad men att de svenska soldaterna är redo att rycka in om något skulle hända.
– Vi är riktigt duktiga på det här. Att vara den goda parten. Vi förstår andra kulturer och vilken nivå de är på, säger han under intervjun angående insatsen i Mali.
Insatschef: ”Viktigt att få ett stabilt läge”
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare uppgett för Ekot att Frankrikes planer inte kommer påverka den svenska närvaron i dagsläget.
”Det är viktigt för alla inblandade att vi får ett stabilt läge i fråga om vad våra franska motparter vill göra och när”, sade Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson till radion.
Flera oppositionspolitiker efterfrågar mer information från regeringen för att veta hur Sverige ska förhålla sig.
Fakta: Mali och den svenska styrkan
150 svenska specialförbandssoldater deltar inom ramen för Task Force Takuba-insatsen. Den inleddes i januari i år för att effektivisera kampen mot islamistiska upprorsmakare och kunna rycka ut när något ”oförutsett” sker. Sverige har ytterligare ungefär 215 soldater i Mali genom FN-insatsen Minusma, samt ytterligare några i träningsmissionen med EU.
Den 25 maj avsatte maliska militärer den president och den premiärminister som den hade tillsatt efter militärkuppen förra året. EU har enigt fördömt detta och Mali har tills vidare uteslutits ur Afrikanska unionen och det västafrikanska samarbetet Ecowas.
(TT)