Det judiska Simon Wiesentahl-centret ska blottlägga antisemitism hos personer, organisationer och länder. Och vanförställningarna om judisk makt och illasinnade konspirationer är urgamla, seglivade och tar sig ständigt nya uttryck.
Simon Wiesentahl-centrets årliga lista över världens värsta antisemiter görs i det vällovliga syftet att exponera de idéer och föreställningar som möjliggjorde Förintelsen och återkommande förföljelser av judar genom seklerna.
Men när den amerikanske presidenten pekas ut som antisemit höjer nog en hel värld på ögonbrynen, inte minst sedan samme president nyligen skrev på avtal mellan USA och Israel som ger den israeliska staten 38 miljarder dollar i militärt bistånd de närmaste tio åren.
”Extremt dålig relation”
Bakgrunden till utpekandet av Obama är ju att USA inte la in sitt veto när FN:s säkerhetsråd dagen före julafton antog en resolution som bland annat fördömer de israeliska bosätningarna på ockuperad mark.
Bakgrunden är att antalet bosättningarna på Västbanken och östra Jerusalem ökat år för år under den snart 50-åriga ockupationen. När Osloavtalet undertecknades 1993 bodde 355.000 israeler på Västbanken.
I dag finns nästan 600.000 bosättare på palestinsk mark, en expansion som skett trots att Israel i princip sagt sig acceptera en tvåstats-lösning. Ekvationen, anser den avgående Obama, går helt enkelt inte ihop.
USA:s nedlagda röst i säkerhetsrådet speglar också den extremt dåliga relationen mellan president Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Netanyahu sa nyligen att hans regering är mer bosättarvänlig än någon tidigare israelisk regering och nu såg Obama en sista möjlighet, innan han avgår, att markera mot vad han uppfattar som Netanyahus fredssabotage.
Obama antisemit?
Israel, däremot, anser att den nya säkerhetsrådsresolutionen öppnar för sanktioner och åtal inför den internationella krigsförbrytardomstolen.
Men gör det Barack Obama till antisemit? Var går gränsen mellan kritik och missnöje med staten Israel och antisemtism, enligt nationalencyklopedin fientlighet mot judar och judendom?
Den amerikanska FN-ambassadören Samantha Power säger tvärtom att USA lägger ner sin röst av omtanke om Israel. Hon menar, i linje med tidigare amerikanska administrationer, att det är just bosättningarna som äventyrar Israels säkerhet. Avvecklade bosättningar skapar en hållbar fred med palestinierna och den kommer, menar USA, att öka Israels säkerhet.
Israel särbehandlas i FN
Utpekandet av FN som en antisemitisk organisation kan förefalla långsökt. Men faktum är att Israel särbehandlas i FN. Bara i år har FN:s generalförsamling antagit 18 resolutioner mot Israel, tillsammans betydligt fler resolutioner än vad som tagits mot Syrien, Nordkorea och Sydsudan.
På listan finns också den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn, som kallat Hamas och Hezbollah ”vänner”, Frankrike för undfallenhet mot anitisemitism och märkningen av israeliska produkter från ockuperade områden, den amerikanske nynazisten Richard Spencer och palestiniernas president Mahmoud Abbas. Abbas påstod, utan grund, att israeliska rabbiner uppmanat anhängare att förgifta palestinska brunnar.
Utrikesminister Margot Wallströms tal om ”utomrättsliga avrättningar” ger henne en åttonde plats på listan. Hennes uttalande var en kritik mot att israelisk polis dödat unga palestinier som oskadliggjorts sedan de angripit israeler med knivar i Jerusalem.
Men Israel menar att också Wallström särbehandlar Israel. ”Varför kritiseras inte USA, Ryssland och Frankrike när terrorister där dödas av polis och säkerhetsstyrkor?” undrar infrastrukturminister Yuval Steinitz.
Trump vill riva resolution
Israel ser sig som en liten och utsatt nation i en extremt fientlig region. Och enligt den nuvarande regeringen under Benjamin Netanyahu stärker bosättningarna, tväremot vad USA:s FN-ambassadör säger, Israels säkerhet. Därför blir, enligt honom och hans regering, varje kritik mot staten Israel också en kritik den judiska staten och därmed också ett ifrågasättande av judars rätt till en säker stat och i slutändan också antisemtisk.
Med Donald Trumps utnämning av konkursadvokaten David Friedman till ny USA-ambassadör i Israel markeras en ny och mycket Israelvänlig linje. Friedman har inget emot bosättningarna och vill också flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, en mycket kontroversiell flytt som väcker anstöt hos palestinierna som ju också gör anspråk på den heliga staden som huvudstad i en framtida palestinsk stat. Och om det sker varnar många bedömare för en ny våg av palestinsk terror mot judiska mål.
Men resolutionen i säkerhetsrådet, som fördömer de israeliska bosätningarna, verkar ligga fast även sedan den mycket Israelvänlige Donald Trump flyttat in i Vita Huset.
För att riva upp resolutionen krävs att nio länder i säkerhetsrådet röstar för det och att ingen av de permanenta medlemmarna lägger in sitt veto. Israel och Benjamin Netanyahu vet att det inte kommer att ske. Det är därför Simon Wiesentahl-centret placerar Barack Obama, en dokumenterad Israelvän som alltså skrivit på ett avtal som ger Israels militär 38 miljarder dollar på tio år, som etta på antisemittoppen.