Foto: Scanpix

Medieutredning kan stjälpa brittisk koalition

Uppdaterad
Publicerad

David Cameron och Nick Clegg har inte kunnat enas om ett gemensamt uttalande kring Levenson-rapporten. Den brittiska regeringskoalitionen står därmed på spel, när rapporten om regleringen av de brittiska medierna presenteras i dag.

Storbritanniens vice premiärminister Nick Clegg kommer under eftermiddagen att göra ett eget uttalande, separat från premiärminister David Camerons, i anslutning till att rapporten presenteras, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Det är första gången något liknande händer sedan regeringskoalitionen bildades 2010 och ett tecken på den djupa spricka som finns mellan de konservativa och liberaldemokratiska ledarna.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Oenighet i koalitionen

Den så kallade Levenson-rapporten presenteras under eftermiddagen i dag, men redan under gårdagen levererades de sex första exemplaren till premiärministerns högkvarter på 10 Downing Street i London.

Premiärminister David Cameron och biträdande premiärminister Nick Clegg möttes därefter under eftermiddagen för att diskutera de åtgärder som föreslås i den över 2.000 sidor tjocka utredningen.

Enligt konservativa källor ska David Cameron, efter att ha läst rapporten, ha ställt sig positiv till att skapa en ny, oberoende pressorganisation.

Samtidigt ska han vilja skjuta instiftandet av ett lagstiftat kontrollorgan för pressen på framtiden, med kommentaren att ett sådant endast ska inrättas om det skulle visa sig att den nya organisationen inte fungerar.

Biträdande premiärminister och ledare för Liberaldemokraterna Nick Clegg har istället intagit en betydligt hårdare hållning i frågan, och säger sig vilja stödja en statlig reglering av den brittiska pressen.

”Spelar ett farligt spel”

Enligt konservativa kabinettskällor riskerar nu ett liknande utspel från den liberaldemokratiske ledarens sida att krossa det brittiska regeringskoalitionen.

I ett uttalande till The Guardian säger en högt uppsatt konservativ källa att: ”Labour och Liberaldemokraterna stöder en lagstadgad reglering av pressen redan innan de har läst rapporten. Liberaldemokraterna spelar ett farligt spel.”

Anklagelserna tillbakavisas däremot från liberaldemokratiskt håll i ett uttalande till samma tidning.

-Det här är inte ett problem för oss, det är David Cameron som har ett problem.

Enligt tidningen befinner sig David Cameron under hård press från nyckelpersoner i regeringskabinettet att verkligen visa sig vara beredd att ta i med hårdhandskarna, även mot de konservativa brittiska tidningarna, trots att det skulle leda till ett försämrat förhållande mellan den konservative ledaren och tidningarnas ägare.

Starkt stöd för pressreglering

Det finns ett starkt stöd bland den brittiska allmänheten för en lagstadgad reglering av pressen. Det visar resultaten av de två opinionsunsundersökningar som genomförts under den senaste tiden i landet.

I en undersökning som genomfördes på begäran av den kommersiella tv-kanalen ITV säger 51 procent av de tillfrågade att regeringen borde införa en lagstadgad reglering av brittisk media.

I en annan undersökning som genomfördes av det statliga mediabolaget BBC säger 66 procent av de tillfrågade att de har mycket lite tilltro till eller ingen tilltro alls till sanningshalten i de artiklar som publiceras i  de brittiska tidningarna.

Nära hälften av de tillfrågade, 47 procent, säger att de vill se en pressorganisation, vars regler skapas och lyder under landets domstolar.

Stor medial uppmärksamhet

Den kommande presentationen av Levenson-rapporten har uppmärksammas stort i den brittiska pressen under de senaste dagarna.

Den brittiske skådespelaren Hugh Grant, ett av offren för tidningen News of The World: s telefonavlyssning, sa under gårdagen att den brittiska pressen inte längre ska tillåtas att ”rätta sina egna läxor”, enligt den brittiska dagstidningen The Daily Mail.

Grant är numera talesman för gruppen Hacked Off,  en organisation som vill sätta stopp för pressens självreglering, och sa i en tv-intervju under gårdagen att han skänkt 20.000 pund till organisationen.

Storbritanniens äldsta politiska tidskrift, den konservativa The Spectator, tillkännagav under gårdagen i en ledare att man inte kommer att rätta sig efter de regler som ett instiftande av ett lagstiftat kontrollorgan kan komma att införa.

Tidningens ledarskribent kritiserar också skarpt de konservativa politiker som krävt en lagstiftning för den brittiska pressen.

Det finns redan ett brittiskt, självreglerande organ för pressfrågor, PCC (Press Complaints Commission), men organisationen anses allmänt vara tandlös och ineffektiv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Mer i ämnet