FRP-ledaren och finansminister Siv Jensen & statsminister Erna Solberg. Foto: TT/Håkon Mosvold Larsen

Ödesdag för Norges regering

Uppdaterad
Publicerad

Fremskrittspartiet kan vara på väg att lämna den norska regeringen. Partiledningen har suttit i möte med statsminister Erna Solberg. Besked väntas komma inom kort.

Finansminister Siv Jensen är under hårt internt tryck. Flera distriktstoppar kräver att det högerpopulistiska partiet lämnar regeringen.

Det var febril aktivitet i norska statsministerbostaden och på Fremskrittspartiets partihögkvarter under söndagskvällen, enligt public servicekanalen NRK.

– Jag ska möta statsministen i morgon. Jag ska informera henne om vad Fremskrittspartiet har kommit fram till, sade Siv Jensen efter det fyra timmar långa mötet.

Många kritiska röster

Den utlösande faktorn till regeringskrisen är att regeringen i förra veckan beslutade att hämta hem en norsk-pakistansk 29-årig kvinna och hennes två barn från Syrien, varav ett av barnen är sjukt.

Kvinnan anklagas av PST, den norska säkerhetspolisen, för samröre med terrororganisationerna Nusrafronten och IS. Hon kom till Norge i fredags och nekar till straffrättsligt ansvar för att ha varit med i jihadistiska terrorrörelser. Enligt hennes advokat vill kvinnan samarbeta med säkerhetspolisen.

Många kritiska röster inom FRP har höjts mot beslutet att hämta hem kvinnan och Jensen har hotat att lämna regeringen.

Kravlista lämnas över

Siv Jensen anser att FRP inte har fått tillräckligt mycket genomslag i regeringssamarbetet och att Erna Solbergs konservativa Høyre viker sig för de mer mittenorienterade partierna Venstre (V) och Kristelig Folkeparti (KRF).

FRP har tagit fram en kravlista med okänt innehåll som nu väntas lämnas över till Solberg. Listan innehåller fler punkter än de som är direkt kopplade till kvinnan som förts hem till Syrien, rapporterar Dagens Næringsliv.

Erna Solbergs har varit statsminister sedan 2013. Hennes regering är den första med statsråd från FRP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.