Kvinna boende på Maui i spillrorna av sitt hem efter bränderna i somras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Verrastro och hennes familj bor tillfälligt på ett av öns hotell efter brandkatastrofen på Maui. SVT har besökt staden som skadades svårt av bränderna i somras. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Offer efter branden i Lahaina, Hawaii kastas ut från hotellrum – för turisternas skull

Publicerad

När turisterna måste in – kastas brandoffren ut. Hundratals familjer saknar fortfarande långsiktiga boenden fyra månader efter den stora branden i Lahaina, på Hawaii-ön Maui.

Nu växer en proteströrelse fram.

Sarah Verrastro tillhör en av de lyckliga. Hennes kontrakt på ett av turisthotellen nära Lahaina gäller fram till årsskiftet. Andra, uppemot 600 personer, tvingades lämna sina tillfälliga boenden på hotellrum den 1 december. 

– Situationen känns väldigt osäker. Jag har ingen aning om var vi kommer att hamna, och andra har det värre. Vi behöver en fysisk plats att vara på, för att bygga nya hus kommer att ta tid, säger hon.

De flesta som i månadsskiftet tvingades ut från sina hotellrum fick rum på nya hotell, men frågan har börjat väcka rejäl debatt på västra Maui. Redan fyra veckor efter att branden dödat 100 personer och slukat omkring 2 000 byggnader beslutade borgmästaren att släppa in turisterna igen.

Motiveringen var bland annat att låta brandoffer få komma tillbaka till ett arbete och en inkomst. 40 procent av Mauis ekonomi kommer från turismen.

“Behandlas som andra klassens medborgare”

Under hösten har Paele Kiakona och hans kollegor i organisationen Lahaina Strong protesterat mot hur snabbt turismen kommit tillbaka. De anser att lokalbor ställs mot turister – med mycket större plånböcker.

– Att vi öppnat upp så snabbt har försatt vårt folk i kaos. Några har tvingats flytta 9-10 gånger nu. Vi behandlas som andra klassens medborgare, säger Paele Kiakona till SVT.

Lahaina Strong vill att borgmästaren förbjuder privata fastighetsägare från att hyra ut bostäder under kortare perioder än 30 dagar. På så sätt hoppas organisationen att fler bostäder ska bli tillgängliga för Lahaina-brandens offer.

– Borgmästaren har den makten, och vi hoppas att han kommer att lyssna, säger Kiakona. 

Maui då och nu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarbilderna från Maui efter brandkatastrofen som är en av de värsta som drabbat USA på 100 år. Foto: Ronald Verhoeven/SVT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.