Lei Wang praktiserar akupunktur och traditionell kinesisk medicin i en egen klinik i Göteborg. Hon blev kär i en svensk man och lämnade Kina 1991. I Peking bodde hon nära Himmelska fridens torg och passerade platsen varje dag till och från sitt jobb på universitetet. Studenterna hade börjat protestera och kräva demokratiska reformer men Lei Wang deltog inte själv i demonstrationerna.
Tusentals döda
Hundratusentals samlades i protester under sju veckor 1989, på flera hundra platser i Kina. Den 4 juni öppnade arméstyrkor eld och stormade torget. Tusentals dödades, skadades och fängslades. Så många som 10 000 kan ha dödats, enligt diplomatkällor.
– Jag hörde stridsvagnarna från mitt hus och sprang ut för att se vad som hänt. Det var en mardröm. Jag såg många döda, och blodiga människor som försökte hjälpa varandra, säger Lei Wang.
Jagad på bakgator
Hon berättar att en beväpnad soldat jagade henne. Hon sprang in på en bakgata och lyckades undkomma. Helikoptrar rörde sig runt torget medan man rensade bort spåren.
Efter några dagar gick Lei Wang till sjukhuset i närheten och tittade in genom fönstren på akutmottagningen.
– Där låg kroppar staplade ovanpå varandra, ända upp till taket. Det var en fruktansvärd stank. I tidningarna stod det ingenting om vad som hänt. I regimens ögon var människor inte värda någonting. Jag vågade inte berätta för någon om vad jag hade sett, säger Lei Wang till SVT Nyheter.
Har du foton som kan styrka att du var vittne till händelserna på torget 1989?
– Hade jag haft det hade jag inte suttit här nu, säger hon.
Meditation i parker
Både Lei Wang och hennes mamma började med olika former av meditation för att hitta balans i livet och stärka sin hälsa. De började träna Falun Gong som hade blivit en populär meditationsform i parkerna i Kina. Rörelsen förbjöds av kommunistpartiet 1999. Leis mamma hamnade i fängelse där man tvingade henne till ”omskolning” och att ta avstånd från Falun Gong.
Efter många turer kunde Leis mamma få asyl i Sverige, men dog kort därefter. Lei Wang kunde inte åka tillbaka och besöka sina släktingar. Hon fick inte visum för att åka till sin fars begravning.
Känsla av hot i Sverige
Lei Wang har inte berättat offentligt om sina upplevelser tidigare. Efter förbudet mot Falun Gong har hon känt sig hotad i Sverige. Hennes telefon ringer ofta med inspelade meddelanden med kinesisk propaganda.
– De fortsätter att förfölja, fängsla och döda människor för att behålla makten – men i tysthet. I Sverige är man naiv, men man får inte blunda för verkligheten. Jag kan inte längre tiga om vad som pågår i Kina. Jag måste berätta sanningen så att folk vaknar, säger hon.