Vänner som Human Rights Watch pratat med säger att de inte hört eller sett till prinsessan på två månader. Foto: TT

Ökad oro över Dubais prinsessa efter misslyckat flyktförsök

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett misslyckat flyktförsök tvingades Dubais prinsessa Latifa tillbaka till hemlandet. Två månader har gått sedan dess – utan att hon synts till.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver nu att Dubai låter prinsessan få kontakt med omvärlden.

I mars lade en kvinna som säger sig vara Dubais prinsessa Latifa al Maktoum upp ett videoklipp på Youtube där hon berättar att hon planerar att fly landet på grund av att hennes familj misshandlar henne och belägger henne med restriktioner.

”Det här kan bli den sista videon jag gör”, säger prinsessan innan hon kritiserar sin pappa, Dubais ledare shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum.

Latifa Al Maktoum

”Allt min pappa bryr sig om är sitt rykte. Han kommer att döda människor för att skydda sitt rykte. Om du ser den här videon är det inte en så bra grej. Antingen är jag död eller i en väldigt väldigt dålig situation”, fortsätter hon.

Lyckades fly med en lyxjakt

The Guardian rapporterar att prinsessan lyckades fly med hjälp av sina vänner på en lyxjakt men sedan tillfångatogs utanför Indiens kust. I april uppgav en regeringskälla i Dubai för nyhetsbyrån Reuters att Latifa al Maktoum var i tryggt förvar hos sin familj.

Men nu växer oron kring vad som egentligen hänt henne. Nära vänner till prinsessan som Human Rights Watch, HRW, pratat med säger att de inte hört eller sett till henne på två månader.

”Om hon är frihetsberövad måste hon få samma rättigheter som alla frihetsberövade ska ha, inklusive att ställas inför en oberoende domare”, säger Sarah Leah Whitson på HRW till The Guardian.

I videoklippet berättar prinsessan också att hon försökt rymma en gång tidigare, år 2002, samt att hennes syster Shamsa också försökt rymma år 2000 under en semesterresa till Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Latifa Al Maktoum

Mer i ämnet