Tv-bilder visar hur militärer skingrades efter explosionen under president Nicolás Maduros tal. Enligt Venezuelas regering skadades sju militärer ur nationalgardet i den påstådda drönarattacken. Foto: AP/AFP/TT

Okänd grupp påstår sig ligga bakom ”drönarattacken” mot Maduro

Uppdaterad
Publicerad

Motstridiga och obekräftade uppgifter florerar kring vad som egentligen hände under lördagens presidenttal i Venezuela. Enligt en okänd grupp hade de tänkt attackera Nicolás Maduro med två drönare lastade med sprängämnnen.

Det är ännu många frågetecken kring den påstådda attacken mot president Nicolás Maduros tal. Enligt regeringens uppgifter handlar det om ett attentatsförsök mot presidenten. Medan anonyma källor och brandmän på plats uppger att det rör sig om en gasexplosion i en närliggande lägenhet.

”Soldater i t-shirts”

Den senaste uppgiften, som stöder regeringens hållning, kommer från en föga känd grupp som går under namnet Soldater i t-shirts. Via sociala medier påstår gruppen att de ligger bakom den påstådda drönarattacken, uppger bland annat BBC. Men att de misslyckades då militär sköt ned drönarna.

”Vi visade att de är sårbara”, skriver gruppen på Twitter enligt nyhetsbyrån AP. ”Det blev inte lyckat i dag, men det är bara en tidsfråga”.

Säkerhetsstyrkor undersöker den byggnad i närheten av det område president Nicolás Maduro höll tal och där det enligt vissa uppgifter skedde en gasexplosion. Foto: AFP/TT

Fortfarande oklart

Under det tv-sända talet hörs en märkbar explosion. En uppenbart skakad president Maduro avbryter sitt tal och blickar upp mot något. Militärer ses skingras och det finns bilder på när en skadad, militärklädd man, förs bort. Men samtidigt finns det också bilder på en brandskadad byggnad.

Huruvida dessa händelser hänger ihop eller är helt separata, återstår att se. Gruppens beskrivning av händelseförloppet backades inte upp av några bevis och AP har själva inte kunnat verifiera äktheten i gruppens påstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.