Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimat- och urfolksrättsaktivisten Nina Gualinga: ”Det är historiskt”. Foto: Reuters

Oljeborrning i Amazonas ska stoppas – svenska Nina jobbade för förslaget: ”Det är historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Folket i Ecuador har röstat genom att landet ska sluta borra efter olja i Yasuní i Amazonas. Nina Gualinga, svensk-ecuadoriansk aktivist, är glad över beskedet.

– Vi jobbade dag och natt fram till valdagen.

Nationalparken Yasuní är en av de platser som har mest biologisk mångfald i hela världen. Den är dessutom hem till flera urfolksgrupper – bland annat två av de sista stammarna i Amazonas som valt att leva isolerade från omvärlden.

Sedan 2016 har det statliga oljebolaget Petroecuador borrat efter olja i området, vilket bland annat har lett till skogsavverkning och oljeläckor.

Folkomröstning stoppade

Debatten om oljeutvinning i Yasuní har varit aktuell i flera års tid, men först i maj i år bestämdes det att frågan skulle beslutas genom en folkomröstning – som skulle hållas samma dag som presidentvalet, den 20 augusti.

I det område i vilket oljeborrning nu ska stoppas, block 43 av Yasuní, produceras 12 procent av all olja som utvinns i Ecuador. Det statliga oljebolaget Petroecuador har tidigare sagt att beslutet att sluta borra olja kommer att kosta cirka 13,8 miljarder dollar under de kommande två decennierna.

”Väldigt stort”

Svensk-ecuadorianska Nina Gualinga, som är uppväxt i Sarayaku i Amazonas, engagerade sig direkt för att sprida budskapet om omröstningen. 

– Jag tycker att det är otroligt beundransvärt och modigt av ett folk som i decennier blivit matade att utan olja kollapsar hela landet, att trots det rösta för att behålla oljan under marken.

Det är enligt henne första gången ett beslut om utvinning av olja görs via en folkomröstning.

– Det är väldigt stort. För oss är det historiskt, säger Nina Gualinga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.