En delad bild som visar två olika scener. Till vänster går en person (Olof K Gustafsson) på gatan bland andra människor, iförd en svart tröja och shorts, med en bil i bakgrunden. Till höger står en annan person (Henning Eklund) framför en neutral bakgrund, iklädd en mörk skjorta och ser rakt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska dagbladets reporter: ”Vi kan för första gången berätta att det är kopplingar som han faktiskt har”. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Olof K Gustafsson inifrån fängelset: ”Escobars pengar kontrolleras av en svennebanan”

Uppdaterad
Publicerad

Olof K Gustafsson står anklagad för över 100 brott och sitter just nu i fängelse i Spanien.

Men genom en insmugglad mobiltelefon har SvD:s reporter Henning Eklund fått tillgång till svensken som står anklagad för en rad brott och riskerar utlämning till USA.

– Mitt intryck är att han kanske inte ljuger, men att han kryddar sanningen, säger Henning Eklund.

I väntan på en trolig utlämning till USA, där han riskerar – enligt sig själv – över 2 000 år i fängelse, sitter han fängslad i Spanien.

Tillsammans med knarkbaronen Pablo Escobars bror, Roberto Escobar, har Gustafsson drivit företaget Escobar Inc där han bland annat försökt sälja produkter i Escobars namn.

Svenska Dagbladets reporter Henning Eklund har det senaste halvåret fått exklusiv tillgång till Gustafsson. Den brottsanklagade svensken har smugglat in en telefon i fängelset och därmed kunnat ringa till Eklund, som nu publicerar materialet i poddokumentären Blenda.

– Han har ringt mig sent på kvällen när vakterna slutat gå sina ronder, berättar Eklund.

”Escobars pengar kontrolleras av en fucking svennebanan”

Eklund beskriver Gustafsson som en orädd och frispråkig person som gärna framhäver sig själv. Bland annat säger Gustafsson att han kontrollerar bankkonton med Escobarfamiljens pengar. Det rör sig om väldigt stora summor.

– Den rikaste kriminella i världshistorien, alla hans pengar kontrolleras av en fucking svennebanan. Om inte det är ironi vet jag inte vad, säger Olof K Gustafsson själv i SvD:s dokumentär.

Henning Eklund har själv fått se ”en lång rad” dokument som antyder en faktisk koppling mellan Gustafsson och Pablo Escobar. Bland annat papper som Gustafsson menar visar banköverföringar med Escobars underskrift på flera av dokumenten.

– Ja, hur mycket kan man lita på honom egentligen? Mitt intryck är att han kanske inte ljuger rakt ut, men att han kryddar sanningen, säger Eklund.

Sökt asyl i Spanien

Olof K Gustafsson greps i Marbella i december i fjol och har sedan dess suttit fängslad. Spanien har sagt att man vill lämna ut honom till USA, där han kommer åtalas av den amerikanska staten.

I ett försök att fördröja processen har Gustafsson ansökt om asyl i Spanien. Under asylprocessen kommer han inte lämnas ut.

– Men inte ens hans stall av advokater verkar tro att han klarar sig från utlämning, säger Henning Eklund.

Gustafsson har försökt att bli utlämnad till Sverige, men det har avvisats av Stockholms tingsrätt.

Se hela intervjun i Morgonstudion.

Medellínkartellen

Kartellen var ett löst sammansatt syndikat av kriminella familjer från Medellín i Colombia som upplöstes 1993. Medellínkartellen konkurrerade med en liknande organisation i staden Cali om kontrollen av en stor del av kokainhandeln i Colombia: odling av kokabuskar samt framställning, smuggling och försäljning av kokain.

Medellínkartellen var en professionell organisation med specialutbildad personal såsom piloter, kemiingenjörer, advokater och ekonomer.

I kriget mot konkurrenterna och det colombianska samhället användes yrkesmördare. Kartellen intensifierade i början av 1990-talet sina försök att skrämma politiker och representanter för rättsväsendet till passivitet genom olika våldsdåd, bland annat med bilbomber, med många oskyldiga dödsoffer som följd.

Med hjälp från USA lyckades colombianska regeringen 1993 gripa eller skjuta ihjäl de flesta av syndikatets medlemmar vilket betydde slutet på dess verksamhet.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.