Den 57-åriga sydafrikanen Muhsin Hendricks kom ut i mitten av 90-talet och har beskrivits som världens första öppet homosexuella imam. På lördagsmorgonen den 15 februari sköts han till döds i sin bil.
Övervakningskameror från brottsplatsen i staden Gqeberha visar gärningsmännen köra fram i en större bilmodell av typen ”bakkie”.
Två maskerade män kliver ut och avlossar flera skott mot baksätet där Hendricks träffas.
Mordet, som mer eller mindre beskrivs som en avrättning, har väckt starka reaktioner världen över. Julia Ehrt, vd för den internationella hbtqi-organisationen Ilga, menar att det handlar om ett hatbrott.
– Hans liv har varit ett bevis på det helande som solidaritet mellan samhällen kan ge i allas liv, säger hon enligt BBC.
Först med hbtqi-rättigheter i konstitutionen
Muhsin Hendricks moské i Kapstaden, som grundades 2011, har varit en fristad för homosexuella och andra marginaliserade grupper i Sydafrika. Enligt uppgifter ska han precis ha utfört ett lesbiskt bröllop när han dödades.
Den sydafrikanska konstitutionen efter apartheid var den första i världen som uttryckligen skyddade personer från diskriminering på grund av sexuell läggning, och år 2006 blev landet det första på kontinenten att legalisera samkönade äktenskap.
SVT träffade Muhsin Hendricks 2023 som, i spåren av de svenska koranbränningarna, predikade tolerans – även mot dem som skändar koranen. Hans vilja att sprida acceptans var också, eller kanske särskilt, tydlig mellan religion och hbtqi-samhället.
”Vi måste sluta se på religion som vår fiende”, ska han ha sagt till Ilga i fjol.
”Har satt skräck i Afrika”
På svenska RFSL:s hemsida hyllas Hendricks som en betydelsefull ledare med ovärderligt bidrag till hbtqi-rörelsen.
”Hans livsverk lever vidare genom de unga ledarna som såg upp till honom”, står det till minne av imamen.
Trots Sydafrikas konstitution är situationen i landet fortsatt svår för homosexuella. Och enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har mordets potentiella hatbrottsmotiv satt skräck i kontinenten.
– Man är i chock, han var en symbol för enande, säger Johan Ripås och berättar att Hendricks familj nu har gått under jorden.
Ingen är i nuläget gripen för mordet.
Hör mer av Ripås på plats i Sydafrika i klippet ovan.