Edmundo González, presidentkandidat i Venezuela

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här träffar SVT:s Latinamerikakorrespondent oppositionskandidaten Edmundo González under valkampanjen i Venezuela. Foto: Sebatián Rocha/SVT

Oppositionen enad mot Maduro inför presidentvalet i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

På söndag hålls presidentval i Venezuela. För första gången på många år står oppositionen enad bakom en kandidat: Edmundo González. Samtidigt finns en oro för att våldsamheter ska uppstå i landet efter valet.

För bara någon månad sedan var det få i Venezuela som visste vem den lågmälde diplomaten Edmundo Gonzáles var. Nu leder han stort i opinionsmätningarna inför söndagens presidentval.

Efter 25 år med först Hugo Chavez och sedan Nicolás Maduro hoppas oppositionen på ett maktskifte.

– Venezuela är ett land som är sargat och trött efter tio år av djup ekonomisk kris och politisk konfrontation, och där omkring var fjärde venezuelan har lämnat landet. Den stora nyheten nu i år är att oppositionen för första gången på länge alltså är enad, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

– Från regeringen, Maduros håll, pekar man på att det värsta i krisen är över.

”Oppositionen har ändå enats”

Grannländer och omvärlden har tidigare varnat för att Venezuela går mot ytterligare ett odemokratiskt val. Kandidat efter kandidat har stoppats från att delta, bland dem oppositionsledaren Maria Corina Machado som förbjöds att ställa upp på grund av korruptionsanklagelser, som hon själv avfärdat.

– Även hennes ersättare diskvalificerades, och först då blev den kandidat som vi nu ser, Edmundo Gonzáles, oppositionens val, säger Feiler.

– Tidigare har oppositionen varit splittrad mellan de som vill ställa upp i val och de som menar att man ska bojkotta valen, att de inte är rättvisa. Men nu har oppositionen ändå enats och därför tror man att man har en reell chans.

Den sittande presidenten Nicolás Maduro har sagt att han inte kommer att motsätta sig valresultatet om venezolanerna röstar för en annan politik. Samtidigt försöker Maduro argumentera för att det är han som är garanten för stabilitet i landet – och har varnat för ett ”blodbad” och inbördeskrig om han skulle förlora.

– Ett konfliktscenario vore mycket olyckligt och något vi inte önskar någon, säger Edmundo Gonzáles till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.