Hundratals oppositionella demonstranter har gripits, enligt Radio Free Europe. Foto: AFP

Oppositionspolitiker gripen efter massdemonstrationer i Armenien

Uppdaterad
Publicerad

Idag träffades den armeniske premiärministern Serzj Sargsian och oppositionspolitikern Nikol Pashinian i ett direktsänt möte efter flera dagars massdemonstrationer. Men efter tre minuter anklagade premiärministern Pashinian för ”utpressning” och lämnade salen. Kort därefter frihetsberövades Pashinian.

Nyligen lämnade Serzj Sargsian den armeniska presidentposten efter tio år vid makten.

För tre år sedan övergick landet till premiärministerstyre och Sargsian lovade att han inte skulle ställa upp som premiärminister efter hans sista mandatperioden, som nyligen gick ut.

Men förra veckan bröt han det löftet och utsågs till premiärminister av landets nationalförsamling.

Oppositionen menar att det är ett försök av Sargsian att behålla makten, och enligt Dagens Nyheter har många dragit parallellen till Vladimir Putin.

Premiärministern gick ut ur direktsänt möte

Efter flera dagars demonstrationer träffades Sargsian och oppositionspolitikern Nikol Pashinian i morse i ett direktsänt möte. Mötet avbröts efter tre minuter.

Premiärministern sa att han var glad att Pashinian valt att förhandla med honom, enligt BBC. Men Pashinian var inte beredd att kompromissa.

– Jag tror att det har blivit ett missförstånd, sa Pashinian till Sargsian. Jag kom hit för att diskutera villkoren för din avgång och villkoren för ett fredligt och smidigt maktskifte.

Då anklagade Sargsian oppositionspolitikern för ”utpressning” och lämnade salen.

Pashinian frihetsberövades

Efter mötet uppmanade Pashinian till fortsatta demonstrationer. Kort därefter greps han enligt Radio Free Europe. I ett uttalande skriver den armeniska riksåklagaren att Pashinian kommer att hållas fängslad i 72 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.