Toppmötet i Bryssel beskrivs som ett ödesmöte för EU:s fortsatta stöd för Ukraina. Det ekonomiska stödet till det krigshärjade landet är en av de stora frågorna som ska avhandlas.
Högt upp på agendan står också frågan om framtida EU-medlemmar. Ett helt gäng länder står i dag på det som ibland kallas för EU:s väntelista.
Just nu pratas det framförallt om Ukraina, som efter den ryska invasionen fått kandidatstatus på rekordkort tid.
”Tycker inte Ukraina är moget”
EU-kommissionen har rekommenderat europeiska rådet att inleda formella medlemsförhandlingar med landet. Men för att det ska ske måste samtliga stats- och regeringschefer i de 27 medlemsländerna säga ja till just detta.
– Det är alltså det man vill komma överens om i dag, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten i Morgonstudion på torsdagen.
Ungerns premiärminister Victor Orbán har dock upprepat att han inte tänker säga ja, något som har gett upphov till ökad oro och fått Kiev att pressa unionen ytterligare om anslutningsförhandlingar.
– Han säger att han inte tycker att Ukraina är moget för ett EU-medlemskap, säger Bergsten.
– Det finns många bedömare som tror att det här handlar om att han har lite för nära band till Putin, att han agerar å Putins vägnar. Sen finns det andra som tänker att Orbán kanske bara är lite framsynt och tänker på vad som händer när Ukraina en dag är framme och med i EU. Kanske han bara ser om sitt eget hus.
Ja till Sverige dröjer
Modavien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Albanien och Nordmakedonien är andra länder som strävar efter att få ansluta.
Något som inte står på agendan under EU-toppmötet är Sveriges Natomedlemskap, i alla fall om man ska tro Victor Orbán.
Ungern och Turkiet är de enda Nato-länderna som ännu inte har ratificerat den svenska medlemsansökan utan fortsatt att skjuta det på framtiden.