Vänster sektion visar ett översvämmat vägavsnitt med kraftiga vågor och träd som svajar i vinden. Höger sektion visar en liten båt med flera personer som navigerar genom ett kraftigt översvämmat område i mörker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från räddningsarbetet under natten i Florida efter att orkanen Helene dragit in över delstaten. Foto: Reuters/AP

Orkanen Helene drar in över sydöstra USA

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Helene har dragit in över sydöstra USA och bedöms vara ”extremt farlig”. Myndigheter varnar för stormfloder på upp till sex meter och över en miljon hushåll är utan el. Samtidigt har flera dödsfall rapporterats in.

Orkanen Helene har dragit in över nordvästra Florida i USA och bedöms som ”extremt farlig”. Stormen kategoriserades initialt till en fyra på den femgradiga orkanskalan när den drog in, med vindar på över 60 meter per sekund.

Det är första gången en orkan av den magnituden slagit till mot Floridas ”Big Bend”, skriver flera amerikanska medier.

”Det här är en extremt farlig och livshotande situation”, skrev nationella orkancentret i en uppdatering under natten och uppmanade människor att söka skydd tills stormen passerat.

Orkancentret varnar även för att stormfloder på upp till sex meter kan uppstå längs den nordvästra Floridakusten, där Helene dragit in.

Dödsfall i två delstater

Redan nu har tre dödsfall rapporterats in till följd av orkanen. Två personer i Georgia, efter att en tornado uppstått till följd av ”Helene”, och en person i Florida som dog efter att en vägskylt fallit över dess bil.

”Det visar bara att det är mycket farliga förhållanden där ute. Det är inte läge att gå ut nu”, sa Floridas guvernör Ron DeSantis på en presskonferens under torsdagskvällen, amerikansk tid.

Strax norr om Tampa i Florida har omkring 40 personer räddats från stigande vattennivåer på en motorväg, skriver Pasco County Sheriff's Office på X.

Samtidigt är över en miljon hushåll och företag utan el i både Florida och Georgia, rapporterar CNN.

Drar vidare norrut

Vid 01-tiden, amerikansk tid, hade orkanen nått delstaten Georgia, skriver orkancentret, samtidigt som den nedgraderades till kategori ett. Fortsatt bedöms den medföra livshotande stormfloder, vindar och regn.

Orkanen väntas accelerera vidare norrut, enligt centret, och genom flera delstater som sedan tidigare utlyst nödläge, däribland Alabama, North Carolina, South Carolina samt Virginia.

Kommer försvagas

SVT:s meteorolog Deana Bajic säger i Morgonstudion att orkanen kommer att försvagas alltmer under dagen när den drar norrut. Men att det finns risk för stora regnmängder och översvämningar i ett stort område norr om Florida.

Och att en orkan i denna magnitud kunnat uppstå har flera förklaringar säger Deana Bajic. Bland annat har vattentemperaturen i mexikanska gulfen, där orkanen haft in sin grogrund, legat på 30-32 grader, samtidigt som luftfuktigheten varit hög och västafrikanska vindar dragit in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.