Diamant Salihu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om gängmannen i videon. Foto: SVT

Oro för hämnddåd efter mord på svensk gängman i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Precis som många andra gängkriminella svenskar hade mannen hållit sig undan i Turkiet. Nu har han mördats i Istanbul, enligt SVT Nyheters uppgifter. Det finns risk för hämnddåd, menar SVT:s Diamant Salihu.

– Bedömningen är att det här kan få konsekvenser.

En tongivande person inom den svenska gängmiljön mördades på måndagen i Turkiet, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

– Den här personen beskrivs som en storspelare inom narkotikasmuggling, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Mannen har tidigare befunnit sig i Spanien men har på senare år precis som många andra gängkriminella svenskar sökt sig till Turkiet. 2023 rapporterade SVT Nyheter att svensk polis hade ett direkt intresse för över 100 kriminella individer i landet – personer som man av olika anledningar inte kan komma åt.

En orsak är att Sverige och Turkiet saknar formellt utlämningsavtal. Gängkriminella, som den nu mördade mannen, har med både svenskt och turkiskt pass därför kunnat känna sig trygga i Turkiet.

– Men det har under en längre tid cirkulerat uppgifter om flera olika parallella konflikter i den här miljön där hans namn har nämnts. Konflikterna bottnar i narkotikasmuggling, säger Diamant Salihu.

Konton i sociala medier som knyts till Foxtrot-nätverket har tagit på sig mordet.

– Signalerna från den här miljön är att det kommer få konsekvenser, eftersom det var en person med ett brett kontaktnät och släktband till tongivande kriminella personer.

Kommer Turkiet agera?

I mars 2024 sköts två män med koppling till den svenska kriminella miljön i Turkiet och en dog av sina skador. De båda skjutna uppgavs stå nära Foxtrot-toppen Ismail Abdo, även kallad Jordgubben. Två bröder från södra Stockholm ska snart ställas inför rätta i Turkiet för mordet.

– Nu är frågan om de här morden kommer att påverka Turkiets inställning till personer med både svenska och turkiska medborgarskap och om Turkiet kommer att börja agera annorlunda för att stoppa den här typen av extrema våldsdåd på sin hemmaplan, säger säger Diamant Salihu.

Stärkt samarbete

Organiserad brottslighet var uppe under ett planerat ministermöte i Ankara på tisdagen. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) samtalade med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan bland annat om att stärka ländernas samarbete.

– Sverige och Turkiet arbetar redan i dag tätt tillsammans i kampen mot organiserad brottslighet. Att bekämpa brottslighet är vår regerings högsta prioritet inrikes och vi litar på att Turkiet som partner och allierad fortsätter att hjälpa oss i den kampen, säger Malmer Stenergard på en pressträff.

Runt 600 gängkriminella befinner sig utomlands och bedriver grov organiserad brottslighet riktad mot Sverige, enligt polisen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.