Omkring 600 personer har identifierats i en ny kartläggning av grovt organiserad brottslighet i Sverige som drivs från utlandet. De kartlagda personerna består av aktörer i toppskiktet och mellanskiktet av den kriminella hierarkin och är antingen svenska medborgare eller har annan stark koppling till Sverige. Personerna är spridda i totalt 57 länder världen över, säger rikspolischef Petra Lundh.
– Dels finns de i Europa, i Spanien har vi en hel del och på Balkan men det är också Mellanöstern, norra Afrika och en del i Sydamerika.
Enligt polisen har de etablerat sig utomlands för att komma nära den kriminella kärnverksamheten, så som narkotikahandeln, men också för att undkomma det svenska rättssystemet.
– Problemet kan vara att många har dubbelt medborgarskap. Normalt sett lämnar inte andra stater ut sina egna medborgare utan då får man göra annat. Då får man fundera på om man kan lagföra dem i det landet de finns i, säger rikspolischef Petra Lundh.
Omkring 150 av de runt 600 är frihetsberövade eller internationellt efterlysta och enligt rikspolischef Petra Lundh fungerar det internationella samarbetet bra både inom EU, Europol och Interpol. Men strukturen inom den grovt organiserade brottsligheten gör det svårt att komma åt toppskiktet inom gängen.
– Det är verkligen ett komplext, internationellt, globalt problem.
Se hela intervjun med rikspolischef Petra Lundh här.