Rikspolischef Petra Lundh i SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischef Petra Lundh berättar i SVT:s 30 Minuter hur gängkriminella utomlands styr den kriminella brottsligheten i Sverige. Foto: SVT

600 gängkriminella utomlands styr brottsligheten i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Runt 600 gängkriminella som befinner sig utomlands bedriver grovt organiserad brottslighet riktad mot Sverige. Det visar en ny kartläggning gjord av polisens nationella operativa avdelning, Noa. Enligt rikspolischef Petra Lundh har de stor påverkan på gängproblematiken i Sverige.

– De spelar stor roll. Det är ofta ledarna som sitter utomlands men det är inte bara ledarna utan det är också beställare, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Omkring 600 personer har identifierats i en ny kartläggning av grovt organiserad brottslighet i Sverige som drivs från utlandet. De kartlagda personerna består av aktörer i toppskiktet och mellanskiktet av den kriminella hierarkin och är antingen svenska medborgare eller har annan stark koppling till Sverige. Personerna är spridda i totalt 57 länder världen över, säger rikspolischef Petra Lundh.

– Dels finns de i Europa, i Spanien har vi en hel del och på Balkan men det är också Mellanöstern, norra Afrika och en del i Sydamerika.

Enligt polisen har de etablerat sig utomlands för att komma nära den kriminella kärnverksamheten, så som narkotikahandeln, men också för att undkomma det svenska rättssystemet.

– Problemet kan vara att många har dubbelt medborgarskap. Normalt sett lämnar inte andra stater ut sina egna medborgare utan då får man göra annat. Då får man fundera på om man kan lagföra dem i det landet de finns i, säger rikspolischef Petra Lundh.

Runt 600 gängkriminella befinner sig utomlands och bedriver grov organiserad brottslighet riktad mot Sverige enligt polisen. Foto: SVT

Omkring 150 av de runt 600 är frihetsberövade eller internationellt efterlysta och enligt rikspolischef Petra Lundh fungerar det internationella samarbetet bra både inom EU, Europol och Interpol. Men strukturen inom den grovt organiserade brottsligheten gör det svårt att komma åt toppskiktet inom gängen.

– Det är verkligen ett komplext, internationellt, globalt problem.

Se hela intervjun med rikspolischef Petra Lundh här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.