Rikspolischef Petra Lundh i framför skärm i 30 Minuters studio. Profil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sverige inte varit tillräckligt bra på att ta hand om det här, säger rikspolischef Petra Lundh om den misslyckade integrationen i SVT:s 30 Minuter. Foto: SVT

Polischefen om gängmisslyckandet: ”Vi har ju tagit emot många människor i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt rikspolischef Petra Lundh ligger stor invandring och misslyckad integration till grund för den grova gängkriminalitet som polisen kämpat mot de senaste åren, det säger hon i kvällens 30 Minuter.

– Vi har ju tagit emot många människor i landet och de flesta är överens om att vi har misslyckats med integrationen.

Trots att polisen de senaste åren fått en kraftigt utökad budget och har blivit många fler och lagstiftningen dessutom har skärpts så har man inte lyckats få bukt med det grova gängvåldet.

Hittills i år har det genomförts 186 skjutningar, 31 personer har dödats och antalet barn som misstänks i mordfall har tredubblats.

Rikspolischef Petra Lundh menar att hela samhället, inte bara polisen, har misslyckats.

– Vi har en segregation, vi har utsatta områden. Vi har människor som har kommit till Sverige kanske med hederskultur eller som kommer från ett klansamhälle och inte litar på myndigheter. Sverige inte varit tillräckligt bra på att ta hand om det här, säger hon i 30 Minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.