Illegala vapen som beslagtagits av Tullverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dagens situation: kaosartad och med barnsoldater på export till våra grannländer”, säger SVT:s krimreporter Diamant Salihu. Foto: Tomas Oneborg/TT/SVT

Varför skjuts det så mycket just i Sverige?

Uppdaterad
Publicerad

Att det dödliga våldet i Sverige sticker ut i Europa är ett faktum, men varför är det inte lika enkelt att svara på.

SVT har gått igenom flera faktorer som kan vara en del i förklaringen till den senaste tidens eskalering.

– Radikaliseringen inom gängen leder oss fram till dagens situation: kaosartad och med barnsoldater på export till våra grannländer, säger SVT:s krimreporter Diamant Salihu.

Det senaste decenniet har det dödliga våldet i Sverige ökat mer än i andra europeiska länder.

Brå konstaterar att skjutvapenvåldet i de kriminella grupperingarna börjat utföras av allt yngre personer och morduppdragen beskrivs av ledargestalterna som ett ”lågstatusjobb”.

De kriminella grupperingarna är allt mer löst sammansatta, vilket resulterat i en okontrollerad miljö med långvariga konflikter.

Den perfekta stormen

En klar majoritet av de som utförd våldshandlingarna är unga män från utanförskapsområden, där samhälleliga funktioner som polisstation och postkontor försvunnit.

– En viktig förklaring till våldet är den stora segregationen vi har i bostadsområden, i skolor och en misslyckad integration, säger Salihu.

Men det är inte hela förklaringen för länder som Tyskland har haft nästan lika stor invandring som Sverige, men där har skjutningarna minskat, enligt kriminologen Manne Gerell.

Den nya tidens kriminalitet går att liknas vid projektgrupper, där unga personer tar på sig ett antal uppdrag för att sedan splittras.

– Det som händer i den här perfekta stormen av frånvaro från majoritetssamhället, frånvaro från polisen, usel uppklaring. Det leder till en radikalisering i den här kriminella miljön där man sakta börjar acceptera att dödligt våld är ett medel som man får använda i princip utan större orsaker, säger Salihu.

Vad spelar narkotikan för roll? Varför har måltavlorna blivit fler? Och hur blev mord ett gig-jobb? Se Diamant Salihu förklara i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.