Av de 22 miljarderna som premiärministern räknar med att få är närmare tio kopplade till återhämtningsfonden. Resterande ingår i EU:s långtidsbudget.
Men bland de kroatiska företag som stått utan inkomst sedan pandemin startade finns en oro för hur bidragen kommer att användas.
– Kroatien ses fortfarande som ett land som har mycket korruption. Jag bara hoppas att dessa bidrag inte kommer att drabbas av detta, säger Ines Nanic, lokal eventarrangör som stått utan inkomst sedan i våras.
När ledarna enades kring återhämtningsfonden efter coronapandemin var ett av kraven att de som får bidrag också måste följa rättsstatens principer. Alltså motverka korruption och maktmissbruk.
”Liv som står på spel”
Formuleringen som antogs har i efterhand kritiserats för att vara för vag.
– Den största oron för en vanlig kroat är hur medlen kommer att hanteras och delas ut. Om det sköts smart tror jag det kan spara liv, inte bara jobb. I slutändan är det liv som står på spel, säger Ines Nanic.
I en kommentar till SVT säger Kroatiens regering att kampen mot korruption i landet prioriteras väldigt högt och att de kommer att följa alla lagar och regler som EU satt upp.
Men bland de vi möter i kuststaden Dubrovnik står hoppet i första hand ändå till att turisterna vågar återvända. Fram till och med den 31 juli hade Dubrovnik enligt Kroatiska turistrådet 86% färre turister i år jämfört med förra året, sedan dess har det återhämtat sig något.
– Jag tror aldrig turismen kommer att bli densamma igen, i alla fall inte under en lång tid framöver. Hela upplevelsen har ärrats av corona, säger Ines Nanic.
Återhämtningsinsats på 750 miljarder euro
Vid toppmötet i Bryssel som avslutades den 21 juli enades EU-ländernas ledare om en återhämtningsinsats på 750 miljarder euro för att hjälpa EU att hantera coronakrisen och om en långtidsbudget för EU på 1 074 miljarder euro för perioden 2021–2027.
I beslutet finns en formulering kring att medlen som betalas ut ska användas med respekt för rättsstatens principer.
Källa: Europeiska unionens råd