Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma Johansson om hur Ukraina står sig inför vintern. Foto: AP, SVT

Ukraina fasar för en kall vinter – ryska attacker hotar energiförsörjningen

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina förbereder sig för ännu en kall vinter efter Rysslands attacker mot landets energianläggningar. Ett intensivt arbete pågår för att reparera skadad infrastruktur, men mycket arbete återstår.

– Det är en utmaning att reparera under brinnande krig, när personalen utsätts för beskjutning, säger Emma Johansson, säkerhetsexpert vid Energiföretagen.

Ett kärnkraftverk var målet för en rysk drönarattack i Chmelnytskyj-regionen i onsdags, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Kärnkraftverket klarade sig, men byggnader på anläggningen skadades.

– Faktumet att flera fönster på platsen krossades visar hur nära det var. Nästa gång har vi kanske inte lika mycket tur, sa Rafael Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet IAEA, i ett utlåtande.

Kriget i Ukraina

Zelenskyj har varnat för en ny våg av attacker mot landets energiinfrastruktur, som syftar till att lamslå landet.

Hälften av landets energiförsörjning drabbad

Ryssland förstörde, skadade eller ockuperade runt 50 procent av energiförsörjningen mellan april 2022 och maj 2023, enligt en rapport från International Energy Charter. Under sommaren och hösten har ytterligare anläggningar utsatts för ryska attacker.

Tidigare i veckan skadades ett kraftvärmeverk i Charkiv-regionen ”allvarligt”, enligt energibolaget DTEK.

– Ryssland riktar in sig på hela energiförsörjningssystemet som kärnkraft, kraftvärmeverk, vattenkraft och dammanläggningar. När det gäller elnätet riktar de in sig på storstadsregioner som Kiev. De använder kryssningsrobotar och drönare för att orsaka strömavbrott, förklarar Emma Johansson.

Storstäder är måltavlor

De stora städerna är måltavlor eftersom att många människor drabbas. Men materiell hjälp och expertkunskaper från Sverige och andra länder är till stor hjälp för Ukraina. Dessutom kopplade Ukraina upp sig mot det europeiska elnätet nästan omgående efter den fullskaliga ryska invasionen.

– Ukraina är sårbart, men man ska inte glömma bort att det redan nu pågår återuppbyggnad och att de själva inser att det är jätteviktigt att snabbt satsa på att bygga ut förnybar småskalig produktion.

I inslaget hör du mer om hur förnybar energi kan göra energisystemet mer motståndståligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet