– Folk har skrikit “mässling” när de ser oss. Folk har fått utstå blickar de inte fått tidigare, säger Yossi Gestetner.
Jag har precis frågat honom på vilket sätt den ultraortodoxa judiska befolkningen märkt av mässlingsutbrottet. Hans exempel är bara två av många.
Busschaufförer som vägrar släppa på personer med svart rock, hatt och långa lockiga polisonger. Taxiresenärer som tänkt dela resa hoppar plötsligt ut när medpassageraren visar sig vara en person i traditionell judiskortodox klädsel. Och en mamma som omedelbart lämnar affären med sitt barn efter att en ultraortodox judisk man hostar till.
Upprepats vilken folkgrupp som drabbats värst
Antisemitismen har plötsligt gjort sig mycket påmind i New York-stadsdelen Williamsburg. Myndigheterna, som med alla medel försöker få stopp på spridningen av mässlingen, har gång på gång upprepat vilken folkgrupp som drabbats värst. Och förbuden, böteshoten och vaccinationskampanjerna har återkommande riktats mot några utvalda bostadsområden – där ultraortodoxa judar bor.
– När allmänheten får sex månaders upprepade rapporter om en sjukdom som sprids inom en särskild grupp, så får folk missuppfattningar om vad det faktiskt innebär. Folk tror att det är något fel med oss, säger Yossi Gestetner.
”Har i genomsnitt fyra gånger så många barn”
Han uppger att vaccinationsgraden hos den ultraortodoxa, eller hasidiska, befolkningen numer är ganska bra, och att det inte är vaccinationsskepsis som gör att gruppen blivit särskilt drabbad av mässlingens härjningar sedan utbrottet i oktober.
– Folk måste förstå att vi i genomsnitt har fyra gånger så många barn som resten av befolkningen. Dessutom umgås vi i vår kultur med släkt och vänner i princip hela tiden. Allt det här är faktorer som måste vägas in, säger Gestetner.