sjukhus i Gaza

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sjukhuset Al-Aqsa Marty i Gaza är barnavdelningen överbelastad av sjuka barn och bristen på hygienprodukter ökar oron bland föräldrar över att fler barn ska smittas av polio. Foto: Reuters

Oron växer i Gaza efter första poliofallet på 25 år: ”Hundratusentals barn i fara”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett spädbarn diagnostiserats med polio och flera uppvisat symptom växer nu rädslan för ett polioutbrott på Gazaremsan.

– Det innebär att viruset nu cirkulerar och att hundratusentals barn i Gaza är i riskzonen, säger FN:s generalsekreterare Antonio Gueterres.

FN vädjar nu om sju dagars eldupphör för att stoppa ett utbrott.

Polioviruset upptäcktes i tester av avloppsvatten i Khan Yunis och Deir al-Balah redan under juli månad. Sjukdomen har de senaste 25 åren varit utrotad på landremsan. Men en tio månaders bebis har nu diagnostiserats med polio i Gaza, enligt palestinska hälsomyndigheter.

På Al-Aqsa Martys sjukhuset i Gaza är barnavdelningen överbelastad av sjuka barn och bristen på hygienprodukter ökar oron hos föräldrar.

Krig mellan Israel och Hamas

– Ni måste hitta en lösning på vår situation, vi behöver vaccin, vi behöver medicin, vi behöver ordentlig sanitet, säger en mamma som Reuters möter på sjukhuset.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres menar att det kommer krävas en massiv samordnad insats för att förhindra spridningen av polio i Gaza.

– Under de senaste veckorna har polioviruset upptäckts i avloppsvattenprover i Khan Yunis och Deir al-Balah. Det innebär att viruset nu cirkulerar och att hundratusentals barn i Gaza är i riskzonen, sa han i ett tal på fredagen.

Vädjan: Sju dagars eldupphör

För att stoppa spridningen av viruset vill FN-organen Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO) gemensamt vaccinera 640 000 barn, under tio år. FN vädjar därför nu till alla inblandade om en veckas eldupphör.

”WHO och Unicef ber alla konfliktens parter att implementera humanitära pauser i Gazaremsan i sju dagar för att möjliggöra två omgångar av vaccinationsinsatser”, lyder ett pressutskick.

Den israeliska militären uppger på söndagen att man samarbetar med WHO och Unicef för att få in 1,3 miljoner vaccindoser till Gaza.

Polio är en virussjukdom som kan orsaka missbildningar och förlamning. Främst drabbar det barn under fem år, och i synnerhet spädbarn under två månader.

Förutom polio har WHO också rapporterat en stor ökning av antalet fall av svinkoppor, hepatit A och magsjuka, i takt med att den sanitära situationen i Gaza försämrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet