Norbert Hofer och Herbert Kickl från Frihetspartiet under en presskonferens på måndagen. Foto: Michael Gruber/TT

Österrike i politisk kris – ”kampen om makten har bara börjat”

Publicerad
Analys ·

Österrike upplever nu en av sina djupaste politiska kriser. Det skandaldrabbade Frihetspartiet spelade högt men förlorade sina tunga ministerposter. Nu har kampen inför nyvalet börjat.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Regeringschefen Sebastian Kurz ville visa handlingskraft genom att snabbt utlysa nyval sedan Ibiza-skandalen briserat med full kraft.

Den komprometterade vicekanslern Heinz-Christian Strache försvann snabbt ut genom bakdörren efter avbön och ursäkter. Det var oklart om Kurz även skulle sparka den hårdföre inrikesministern, Herbert Kickl (FPÖ) .Frihetspartiets nye partiledare Norbert Hofer anklagade Kurz för att vilja roffa åt sig makten och krävde att alla partiets ministrar skulle vara kvar. 

Han tvingades ta konsekvensen av sitt hot sedan Kurz bestämt sig för att sparka inrikesministern.

Vill locka väljare

Sebastian Kurz har nu lovat ”total genomlysning” av inrikesministeriet som varit föremål för säkerhetspolisens intresse. Risk för läckor av känsliga uppgifter har skadat Österrikes anseende bland dess allierade.

Kurz är angelägen om att locka över högerrösterna till sitt borgerliga mittenparti, ÖVP. Även om han lyckas med sitt uppsåt återstår den svåra uppgiften att hitta lämpliga regeringspartners. Kampen om makten har bara börjat och politiken har blivit alltmer polariserad.

Begränsa skadan

FPÖ:s strategi var att kasta bort Strache som en död orm för att begränsa skadan och hålla sig kvar på sina topposter i regeringen. Därmed hoppades man att smutsen inte skulle stänka alltför mycket på deras kandidater i valet till Europaparlamentet. Där fick FPÖ 20 procent av väljarstödet vid förra EU-valet. Innan Ibiza-videon publicerades visade partiets opinionssiffror på 22 procent. En mätning på måndagen visar ett tapp till 18 procent.

Starka reaktioner

Men reaktionerna har varit starka, även utanför landet. Många har tagit tillfället i akt att håva in egna poäng i det stundande EU-valet. Den tyska kanslern Angela Merkel manar till beslutsam kamp mot högernationalisterna.

Sveriges EU-minister, Hans Dahlgren (S), kallar det ”en säkerhetsrisk” att släppa in högernationalister i regeringsställning. Högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland håller fast vid sin ”nära partner” och ”tänker inte falla partiet i ryggen på grund av en enstaka händelse”.

Nya avslöjanden har dock visat att FPÖ:s politiska köpslående med ryska miljonärer pågått vid flera tillfällen.

Relationen till Ryssland

Debatten kring skandalen rör sig nu alltmer om de högernationalistiska partiernas relation till Putin. Den polska regeringens motstånd mot Ryssland splittrar den högerallians som försöker kraftsamla inom EU. Det gäller nu för Sebastian Kurz att återskapa förtroendet för politiken. En expertregering ska sköta rikets affärer fram till nyvalet i september. Medborgarna och de misstrogna bundsförvanterna inom EU kräver att hans löften om ”en genomlysning” också kommer att omfatta landets relation till Ryssland.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.