Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videon med filmregissören Karen Sjachnazarov har blivit viral i sociala medier Foto: Ryssland 1

Ovanliga utspelet i rysk tv-debatt: Vi måste inse att vi kan förlora

Uppdaterad
Publicerad

Den kände filmregissören Karen Sjachnazarovs överraskande uttalande i en tv-debatt har spridits som en löpeld i ryska sociala medier. Karen Sjachnazarov sa att de, som fortsätter att hävda att Europa och USA är på väg mot kollaps och att den ukrainske presidenten Zelenskyj är en marionett, lurar sig själva. Ett ovanligt uttalande, konstaterar SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström har tittat på den uppmärksammade debatten i ryskt tv.

– I rysk tv förekommer det ibland kritik mot hur Rysslands krigföring mot Ukraina sköts. Men att den framförs i så hårda ordalag som i kanalen Ryssland 1 i onsdags är ovanligt, säger han.

– Ryssland måste se sanningen i vitögat, menade Sjachnazarov; det ryska samhället har inte den välorganiserade styrka och järnhårda disciplin som krävs för att vinna kriget, så nu krävs bättring och hårdare tag. Det är i och för sig en sorts kritik mot president Putin, men inte mot kriget i sig.

Sjachnazarov var tidigare för invasionen, men överraskade tv-publiken även i mars 2022 när han i en debatt sa att kriget måste få ett slut eftersom det var på väg att utvecklas till en stor humanitär katastrof, samtidigt var det inte realistiskt att ryska styrkor skulle erövra Kiev och andra stora ukrainska städer.

I videon kan du höra några av de ord som väckt  stor uppmärksamhet i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.