Skandalen kring de fransktillverkade bröstimplantaten Poly Implant Prothese (PIP), briserade 2010. Implantaten hade opererats in på uppskattnings en miljon kvinnor i världen och offren har uppskattats till närmare 400 000.
I många fall hade implantaten brustit och orsakat irritation, inflammation, smärta och psykiskt lidande. En internationell mediagranskning visade att implantaten tillverkats av en olämplig form av industrisilikon och tillverkaren dömdes 2016 till fyra års fängelse för grovt bedrägeri.
Tyska TüV Rheinland fälls
Domen som avkunnades på torsdagen rör det första fallet där certifieringsföretaget TüV Rheinland stått på de anklagades bänk. Den kommer efter tio år av juridiska processer och en tidigare överklagan av en dom mot TüV Rheinland.
Domstolen i Paris slår fast att TÜV Rheinland ska hållas ansvarigt för att ha brustit i sin roll som kvalitetssäkringsföretag. Certifieringen som det franska företagets produkt tilldelades innebar försäljningsmöjligheter till ett 70-tal länder i världen.
Andra grupper av kvinnor från Europa står nu på tur för stämningar mot TüV Rheinland. De flesta implantaten har dock sålts till latinamerika där offren än så länge inte kan ta del av ersättningar för de skador som orsakats av implantaten.