Förödelse efter tyfonen Rai. Foto: AP/TT

Över 300 döda efter tyfon i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

375 personer har bekräftats döda efter tyfonen Rais framfart i Filippinerna. Ytterligare cirka 500 personer har skadats och över 50 saknas efter ovädret, som förstört många bostäder, sjukhus och skolor.

I det drabbade området finns ett tiotal svenskar som inte gått att nå.

Många av de döda har mist livet i den populära turistprovinsen Bohol där omkring 1,2 miljoner människor bor, enligt lokala myndigheter.

Antalet döda räknades upp under måndagen, fyra dagar efter det att supertyfonen drog in över landet. 375 personer har bekräftats döda av den nationella polisen, men siffran befaras stiga ytterligare eftersom det ännu inte gått att kontakta alla drabbade byar och samhällen på grund av förstörda nätverk.

Flera städer har gått in i katastrofläge.

Svenskar i området

Svenska Utrikesdepartementet (UD) uppger för TT att 10–20 svenskar befinner sig i det drabbade området. Svenskarna har inte gått att nå.

”El- och telekommunikationer ligger nere i stora delar som drabbats av tyfonen. Det kan därför vara svårt att nå vänner och anhöriga på plats för närvarande. Räddnings- och reparationsarbete pågår.”, skriver UD i ett mejl.

Under söndagskvällen uppgav UD att det inte fanns några uppgifter om att svenskar skadats eller omkommit.

Anhöriga som inte får tag på familjemedlemmar uppmanas att försöka igen, ”prova även sms och mejl”, skriver UD:s presstjänst.

”Total förödelse”

Röda Korset i Filippinerna vittnar om ”total förödelse” på flera håll, med förstörda bostäder, sjukhus och skolor. Tusentals militärer, poliser och annan räddningspersonal har skickats ut till hårt drabbade områden, där det i många fall saknas tillgång till vatten och andra förnödenheter.

Över 300 000 människor tvingades lämna hem och turistanläggningar när ”supertyfonen” dundrade in i torsdags, med vindar på 54 meter per sekund. En supertyfon motsvarar det som i Atlanten klassas som en orkan av kategori 5, den högsta klassen på skalan.

Filippinerna har länge rankats som ett av de länder som är mest sårbara för klimatförändringar. Forskare har också förutspått att ovädren där kommer att bli kraftigare på grund av den globala uppvärmningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.