Stina Blomgren med Beirut i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Stina Blomgren på plats i Libanon: ”Här i Beirut är oron stor för att detta kan vara första steget inför en kommande markoffensiv”. Foto: SVT

Runt 800 attacker mot Libanon – Israel manar till evakuering

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans personsökarattack i Libanon har det redan spända läget mellan Israel och Hizbollah ytterligare trappats upp.

Israel säger att man slagit till mot cirka 800 Hizbollahmål under måndagen.

Enligt Libanons hälsomyndighet har 356 personer dödats och minst 1 246 skadats i attackerna.

Bland de döda uppges det finnas 24 barn och 42 kvinnor.

Enligt Libanons statliga nyhetsbyrå NNA, har israeliska stridsflygplan riktat över 80 attacker mot samhällen i Nabatiye i södra Libanon under loppet av en halvtimma.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Libanesiska medier har under morgonen rapporterat om attacker på flera platser runt om i landet, bland annat i hamnstaden Byblos, Tyre i sydväst och Bekaadalen i öst.

Israel uppmanar till evakuering

Israel har genom text- och ljudmeddelanden uppmanat runt 80 000 civila i Libanon att evakuera.

Enligt Daniel Hagari, talesperson för IDF uppmanar man dem som befinner sig inom en kilometer av Hizbollahmål att evakuera omedelbart.

IDF hävdar att Hizbollah använder civila byggnader för att gömma avancerade vapen och hänvisar till svårverifierade bilder.

– Israels militär säger samtidigt att Hizbollah gömmer skjutklara missiler i vanliga bostadshus, och att allmänheten alltså inte säkert kan veta om de befinner sig nära ett tänkbart mål, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Libanons informationsminister Ziad Makary var en utav dem som tog emot varningen och beskriver det som ”psykologisk krigföring” från Israel.

Hizbollah: ”Ny fas” i konflikten

Konflikten mellan Iranstödda Hizbollah och Israel eskalerade kraftigt efter förra veckans attacker mot personsökare som dödade ett 40-tal och skadade tusental i Libanon och Syrien.

Hizbollahs biträdande ledare Naim Qassem sa under söndagen att den Iranstödda milisen gått in i en ”ny fas” i striderna mot Israel och kallar det för en ”uppgörelse i det öppna”.

– Vi står redo inför alla militära möjligheter, sa han i samband med en minnesstund för en ledande Hizbollahmedlem som dödades i en attack mot i fredags.

Under morgonens pressträff fick Daniel Hagari en fråga om en Israelisk markinvasion i Libanon var ett alternativ och svarade:

– Vi kommer att göra allt som krävs för att boenden i norr ska kunna återvända hem säkert.

Något som Israels försvarsminister Yoav Gallant stämmer in på.

– De här åtgärderna kommer att fortsätta tills vi når våra mål och invånare i norr kan vända hem i säkerhet, säger han med hänvisning till de tiotusentals invånare i norra Israel som tvingats evakuera under Gazakriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet