Runt 90 döda i attack mot Khan Yunis

Uppdaterad
Publicerad

90 personer har dödats i en israelisk attack mot Khan Yunis i södra Gaza. Därutöver har nästan 300 personer skadats, uppger det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Enligt Israel var målet med attacken att döda en högt uppsatt Hamasledare.

Attacken ska ha skett mot ett flyktingläger i stadsdelen al-Mawasi. Enligt Al-Jazeera har Israel tidigare sagt att lägret är att betrakta som en säker humanitär zon, och många människor på flykt har samlats där.

Det palestinska hälsodepartementet, som kontrolleras av Hamas, kallar attacken för en ”fruktansvärd massaker” på Telegram. Bilder från platsen visar hur svart rök stiger mot himlen samtidigt som människor flyr, flera bärandes på skadade.

Krig mellan Israel och Hamas

Personal på det närliggande Nassersjukhuset har överväldigats av antalet döda och sårade som kommer in och läget på sjukhuset beskrivs som ”inte längre fungerbart”, rapporterar Reuters.

IDF: Hamasledare var mål

Enligt flera israeliska medier har Israels militär, IDF, uppgett att målet med attacken var att döda Mohammed Deif, Hamas militära chef. Deif har beskrivits som en av hjärnorna bakom attacken den 7 oktober.

Huruvida Deif är en av de som dödats i lördagens attack är oklart. Hamas uppger dock för Reuters att ingen ledare utsatts för attacken och en medieansvarig menar att:

– Sanningen är att dessa påståenden är ett försök att dölja omfattningen av brottet.

IDF påstår att man fortfarande ”kontrollerar och verifierar resultatet av anfallet.”

Senare under lördagen kom rapporter om en annan attack mot ett flyktingläget väster om Gaza stad. Där har minst 10 personer dött, uppger lokal hälsovårdspersonal enligt Reuters.

Senast den 10 juli utförde IDF en attack mot en skolbyggnad i Khan Yunis, och ett 30-tal palestinier dog. Även då menade Israel att attacken riktats mot en medlem i Hamas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Raket efter raket”, hör ögonvittnet i södra Gaza. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet