Foto: TT

Över 800 gripna vid ryska protester

Uppdaterad
Publicerad

Över 800 personer har gripits i samband med protester mot höjd pensionsålder i Ryssland. Samtidigt hålls lokalval där Putin-trogna kandidater väntas få fortsatt förtroende.

Tusentals ryssar har samlats i demonstrationståg över hela landet – på uppmaning av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – för att protestera mot den nya pensionsreform regeringen lanserade tidigare i år. Rysk polis har gripit åtminstone 839 personer i 33 olika städer, uppger den ideella rättsorganisationen OVD-info för Reuters.

De allra flesta gripanden har gjorts i Sankt Petersburg, där myndigheterna först gav ett demonstrationstillstånd och sedan drog tillbaka det.

Festival vid vallokal

Det impopulära förslaget innebär en höjning av pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män. Många ryssar som nått dagens pensionsålder fortsätter arbeta och är beroende av den extra inkomst som pensionen ger. En höjning av pensionsåldern skulle för dem betyda en radikal minskning av inkomsterna.

I Moskva har de lokala myndigheterna anordnat festivaler och matevenemang vid vallokaler för att höja valdeltagandet. Här väntas den Putintrogne borgmästarkandidaten Sergej Sobjanin, som redan suttit åtta år på posten, väljas om. Konkurrensen utgörs av kandidater från kommunistpartiet och mindre partier utan större stöd. Av ursprungligen 32 kandidater erkändes slutligen bara fem, skriver den tyska tidningen Deutsche Welle.

Navalnyj i fängelse

Dagens lokalval väntas även i övrigt bli dominerat av Kremltrogna kandidater och valdeltagandet tros bli lågt, inte minst då ilskan mot pensionsreformen kan få många väljare att stanna hemma.

Vid demonstrationen i Moskva, som inte fått tillstånd från polisen, samlades runt 2 000 personer. Vissa ropade ”Ryssland ska bli fritt” och ”Putin är en tjuv” medan polis såg på och beordrade dem att antingen upplösa demonstrationen eller ställas inför rätta.

Själv tillbringar oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dagen i fängelse, efter att ha gripits några veckor före valet och dömts för att ha uppmanat till olagliga protester. Själv säger han att domen var ett försök att hindra protesterna.

Google tog bort annonser för demonstrationerna efter att ha blivit kontaktade av ryska myndigheter, enligt en av Navalnyjs medarbetare.

”Svaga utmanare”

– Det är en total frånvaro av verklig opposition. Det finns ingen (kandidat) från den demokratiska sidan, säger Dmitrij Gudkov, oppositionell politiker som tidigare varit ledamot i underhuset duman och en av de kandidater som förhindrades att delta i valet, till nyhetsbyrån AFP.

I andra regioner finns frågetecken runt utgången.

– Det blir intressant att se hur väljarna röstar i en situation där utmanarna är svaga och folk blir alltmer missnöjda, säger Alexander Kynev, statsvetare vid Moscow School of Economics till Deutsche Welle.

Väljarna ska ta ställning till vilka som ska bli guvernör, borgmästare och sitta i fullmäktige lokalt.

Fakta: Ryska pensionsreformen

Den ryska regeringens lagförslag sätter den nya pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män. Enligt det ursprungliga förslaget, som president Vladimir Putin sedan korrigerade efter all kritik, skulle pensionsåldern för kvinnor sättas till 63 år.

Den förväntade livslängden i Ryssland är 77 år för kvinnor och 65 år för män, enligt 2015 års siffror, jämfört med 85 respektive 81 i Sverige.

2,9 miljoner ryssar hade den 25 augusti skrivit under ett upprop mot reformen.

Stödet för president Vladimir Putin i opinionsundersökningarna har minskat med omkring 15 procentenheter efter att planerna publicerades.

Putin lovade innan han blev omvald att inte röra pensionsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.