Pojkar i lägret i Calais. Foto: SVT/Ronald Verhoeven

Över tusen barn har drivit omkring i ”Djungeln”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 6.000 och 8.000 människor beräknas ha funnits i flyktinglägret ”Djungeln” i Calais innan evakueringen började tidigt i morse. Omkring 1.200 av dem är minderåriga, som har levt utan någon vuxentillsyn under bitvis mycket tuffa omständigheter i lägret.

De allra flesta av de boende i det illegala flyktinglägret i Calais har dock varit unga män, majoriteten av dem ekonomiska flyktingar, enligt SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten.

Det är i första hand de minderåriga som har asylskäl och som också i vissa fall kan få återförenas med sina familjer i Storbritannien, landet som hägrat för många av ”Djungelns” invånare.

Växte till kåkstad

Det illegala flyktinglägret med många människor från Afghanistan, Syrien och Eritrea, har vuxit kraftigt inom ett och ett halvt år sedan brittiska och franska myndigheter slöt ett avtal som gjorde det näst intill omöjligt att ta sig över Engelska kanalen. I väntan på att drömmen ska slå in anpassade sig alltfler till livet i ”Djungeln” och en kåkstad, med en svart ekonomi, började utvecklas.

Lägret växte till en kåkstad med kafér och frisörsalonger Foto: TT

Kaféer, frisörsalonger, livsmedelsbutiker fanns att tillgå för dem som hade pengar. Hjälporganisationer har ordnat med skola och fritidsaktiviteter åt barnen under de primitiva förhållandena.

Men faktum kvarstod – kylan, leran, bristen på sanitära bekvämligheter har gjort livet i lägret till en mycket tuff tillvaro. Inför hotet om att bli dragna inför domstol av hjälporganisationer beordrades myndigheterna att ordna med nya toaletter och vattenstationer.

Husvagnar i vatten i lägret i Calais. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

”Frankrikes största slum”

– Det är Frankrikes största slum. Det finns 1.200 barn som bara drar runt utan vuxen övervakning. Och det är väldigt mycket män, 80-90 procent, och det är ganska spänt till och från. Det finns många berättelser om kvinnor och barn som far illa och utnyttjas, berättar SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten som besökt lägret många gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.