Här kan du se avsnitt ett och två av ”Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England”. I spelaren ovan kan du se avsnitt 3.
I mitten av 00-talet uppdagades att det under årtionden pågått systematiska övergrepp och våldtäkter på utsatta flickor runt om i Storbritannien. De groomades med alkohol och droger och utnyttjades sedan sexuellt av grupper med män, ofta med pakistansk härkomst.
Flera stora utredningar, både lokala och nationella, har visat att både polis, socialtjänst och politiker på lokal nivå i flera fall visste om vad som pågick, men valde att inte agera. Och vittnesmål från utredningar visar att myndigheternas passivitet delvis berodde på en oro för att anklagas för rasism.
Men kritiker hävdar att utredningarna har varit för svaga eller fokuserat på fel ämnen.
Den tidigare polisen Maggie Oliver är en av dem som menar att den nationella utredningen medvetet valt att undvika att utreda förövarnas etnicitet. Hon säger att det är en del i en stor mörkläggning.
– Kier Starmer försöker få det till ett högerextremt argument, men det är det inte och det vet nu hela landet nu, säger Maggie Oliver.
Kier Starmer och mörkläggningsanklagelserna
Keir Starmer, Storbritanniens nuvarande premiärminister, har hamnat i centrum för kritiken. Han var tidigare riksåklagare och därmed ytterst ansvarig när mängder av groomingfall missades eller lades ner av myndigheterna.
– När jag var riksåklagare tog jag tag i det här problemet direkt. Jag återöppnade fall som hade lagts ner och jag startade det första stora åtalet mot pakistanska groominggäng, sa Starmer på en presskonferens i januari när han kommenterade anklagelserna.
Även om premiärministern och hans parti planerar flera åtgärder, bland annat nya lokala utredningar om sexualbrott mot barn, har de sagt nej till en ny nationell utredning: något som gett mörkläggningsdebatten nytt bränsle.
Se avsnitt tre ur SVT:s dokumentär ”Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England” i videon ovan.
Fakta om ”groomingskandalen” i Storbritannien
Från slutet av 80-talet och framåt uppdagades flera fall av omfattande grooming och sexuella övergrepp i olika städer i norra England.
Offren var ofta unga flickor från utsatta miljöer som groomades med alkohol och droger för att sedan utnyttjas sexuellt av olika grupper av män, ofta med pakistansk härkomst.
Oberoende utredningar har visat att både polis och socialtjänst på lokal nivå i flera fall visste om vad som pågick, men inte agerade. Vittnesmål från utredningar visar att myndigheternas passivitet delvis berodde på en oro för att anklagas för rasism.
Den statistik som hittills har samlats in visar däremot att vita män står för en överväldigande majoritet av alla sexualbrott mot barn och är överrepresenterade när det kommer till grooming i Storbritannien.
Övergreppen och myndigheternas misslyckanden har blivit en nationell skandal som lett till en polariserande politisk debatt och påståenden om mörkläggning.
Källor: BBC, The Guardian, The Times, The Independent