Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man slås av passiviteten i den övriga delen av de väpnade styrkorna”, säger överstelöjtnant Johan Huovinen. Foto: Nicky Jangali, SVT

Överstelöjtnanten: ”Detta liknar en statskupp”

Uppdaterad
Publicerad

Wagnergruppen är i fullt uppror mot den ryska ledningen. I morse tog de kontroll över det militära högkvarteret för Rysslands södra militärområde i Rostov-na-Donu.

Bristen på motstånd från de ryska styrkornas sida är vad överstelöjtnant Johan Huovinen särskilt reagerar på.

– Passivitet är det man egentligen slås utav. Att de kunnat ta sig hela vägen från Ukraina och passera gränsen, säger Johan Huovinen.

Det är ”anmärkningsvärt” att Wagnergruppen har lyckats ta sig in i Ryssland. Det menar överstelöjtnant Johan Huovinen.

– Det här liknar en militär statskupp där vi ser en parallelstruktur som kunnat ta över en ledningsplats för en av Rysslands viktigaste militära regioner, säger Huovinen.

Väpnat uppror i Ryssland

Från byggnaden i Rostov-na-Donu leds stora delar av Rysslands krig mot Ukraina och att Wagner tagit över den kan få ”kritiska” konsekvenser för Rysslands möjligheter att försvara sig mot Ukrainas motoffensiv, skriver tankesmedjan Institute for the study of war i en analys.

Trots att mycket står på spel för Rysslands del har de ryska styrkorna agerat relativt passivt. Någonting Johan Huovinen säger att han särskilt slås av. Hur det ryska försvaret nu kommer agera kommer vara avgörande, menar Huovinen.

– Det är ett kritiskt läge för hur man ska ta sig an den här situationen, säger Huovinen.

”Ryska styrkorna är passiva”

Det brittiska försvarsdepartementet gör en liknande analys, de skriver i en lägesrapport att detta är ”den mest betydande utmaningen för den ryska staten i närtid”.

Departementet skriver att det hittills finns få bevis på att väpnade strider skett mellan ryska styrkor och Wagnergruppen. Någonting som kan tyda på att vissa ryska styrkor inte motsatt sig Wagner, utan snarare intagit en passiv roll när Wagner avancerat på rysk mark.

– Det som är intressant här är passiviteten från den övriga delen av Rysslands väpnade styrkor. Har man gått upp i något typ av stabsläge i flera regioner så borde de ryska inrikestrupperna och även det ryska nationalgardet sättas in snarare än den ryska armén. Den ryska armén ska egentligen inte användas i den här typen av operationer om det inte beordras direkt från Putin, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet