Mötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukajsenko i Minsk är det första sedan 2019 och har beskrivits som en del av Rysslands spel med såväl Belarus som resten av världen. Misstankar har väckts om Putin ska komma att sätta ytterligare press på Belarus att ansluta till en ny markoffensiv samt återuppta en ny front.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, tror inte att vi kommer att se belarusisk militär i Ukraina den närmaste tiden. Däremot kommer landet fortsatt att spela en roll i form av stödtrupp och hejaklack till Putin, menar han.
– Kanske inte jättehögljutt, men att det här ska vara ett säkert ställe där man kan påbörja flygattacker mot Ukraina och en plats där man kan öva.Och så kan man hävda att man har ett nära samband, säger Joakim Paasikivi.
Beroendeställning
Hittills har Belarus försökt hålla sig utanför kriget i Ukraina. Lukasjenko har vid upprepade tillfällen sagt att landet inte kommer att delta militärt eller låta sig styras av Moskva. Men Paasikivi tror att det förekommit stora påtryckningar.
– Om Putin hotar att dra bort all stöd kommer Lukasjenko att falla. Men frågan är om det är tillräckligt viktigt för att man skulle pressa in dem i kriget. Än så länge är jag tveksam till det, säger Joakim Paasikivi.
Under en gemensam pressträff i samband med mötet i Minsk liknande Lukasjenko sin relation till Putin vid den med en äldre bror. Han tackade bland annat Ryssland för att de erbjudit Belarus ett rabatterat pris på olja och gas.
– Ryssland kan klara sig utan oss, men vi kan inte klara oss utan Ryssland, sade Lukasjenko vid presskonferensen.