Friklättringen går hårt åt Caldwells och Jorgesons fingrar. Nu har de vilar ett dygn för att huden på fingertopparna ska växa tillbaka. Foto: Skärmdump/Facebook

På väg upp i ”världens svåraste klättring”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanerna Kevin Jorgeson och Tommy Caldwell håller just nu på med vad som kallats den svåraste bergsklättringen i världen, en friklättring vid 910 meter höga El Capitan i den amerikanska nationalparken Yosemite.

Duon tar sig långsamt upp, endast användande sina händer och fötter för att bestiga den gigantiska klippan. De är nu halvvägs upp, och beräknas vara vid toppen fredag eller lördag.

Jorgeson och Caldwell äter, vilar och sover i hängande tält. De har berättat för omvärlden om sin klättring via sociala medier – och mötts av tusentals hejarop och beundrande kommentarer.

Duon följs också av fotografer, som dokumenterar deras kamp uppför världens högsta fristående granitklippa El Capitan.

– Det går fantastiskt bra för grabbarna. På måndagen vilade de för att försöka få huden att växa tillbaka på fingertopparna, så de kan fortsätta kampen i de tuffaste partierna, där små, rakbladsvassa stenkanter ställer till det, säger fotografen Josh Lowell till AP.

Första friklättrarna

Om allt går enligt planerna har de fem dagars klättring kvar.

– Men det är i bästa fall. Det kan ta flera dagar till att bara ta sig förbi de partier de befinner sig just nu. Sen spelar väderläget en stor roll också, men just nu ser det bra ut.

Många har tagit sig upp för El Capitan, men om Jorgeson och Caldwell lyckas blir de först med att friklättra upp för storväggsleden Dawn Wall, som anses vars den tuffaste leden i världen. Den har klättrats med rep förut, men Jorgeson och Caldwell använder sig bara rep som skydd mot fall och klättrar utan hjälpmedel i övrigt.

1958 var första gången någon besteg El Capitan, och ett antal hågade har gjort det sedan dess, några av dem svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.