Läkare vid Stanford University ska genomföra flera rättsmedicinska analyser, inklusive en undersökning av vävnaden i hjärnan för att hitta eventuella neurologiska problem. De kommer även bland annat att titta på om Paddock hade några medicinska avvikelser så som stroke, hjärntumör, någon form av epilepsi eller infektioner.
Enligt doktor Hannes Vogel, chef för den neuropatologiska avdelningen på Stanford University, kommer inget att förbises för att få klarhet i Paddocks hälsostatus. Samtidigt arbetar utredare febrilt med att försöka ta reda på motivet bakom masskjutningen, eftersom Paddock inte lämnade några ledtrådar efter sig.
”Kan vara raseri som ligger bakom”
Om det visar sig att Paddock led av en sjukdom säger experter att det vore fel att dra slutsatsen att det ligger bakom hans agerande eller ens bidrog till masskjutningen.
– Det finns en skillnad mellan association och kausalitet, bara för att du har någonting betyder det inte att du gör någonting, säger Brian Peterson, ordförande för den nationella organisationen för rättsläkare.
Douglas Fields, en neuroforskare som studerar hur raseri påverkar hjärnan, säger att väldigt våldsamma händelser, som masskjutningar och terrorism, sällan innebär verkliga avvikelser i hjärnan men kan utlösas av psykologiska problem. Gärningsmän är ofta självmordsbenägna psykopater, enligt Fields.
– När polisen letar efter motiv kan det vara en felbedömning i fall som det här, eftersom de verkar vara raseri som ligger bakom. Det finns inget motiv till raseri, säger Fields.
Fakta: USA:s värsta masskjutning
Stephen Paddock, 64, dödade minst 58 människor och skadade fler än 500 personer när han sköt ned mot folkhavet på en musikfestival från 32:a våningen från ett kasino på Las Vegas paradgata ”The Strip” på söndagskvällen den 1 oktober.
Därefter tog Paddock sitt eget liv. Enligt polisen hade Paddock införskaffat ett 30-tal vapen och en stor mängd ammunition inför dådet.
Dådet är den dödligaste masskjutningen i sitt slag i USA:s historia.