Palau väntas bli första landet i världen som förbjuder solskyddskrämer innehållande oxybenson som bland annat är hormonstörande och dödar korallerna. Foto: TT arkiv

Palau först i världen att förbjuda solkräm

Uppdaterad
Publicerad

Turister med kosan styrd mot dyk- och snorklingparadiset Palau bör bereda sig på solbränna – alternativt behålla kläderna på. Den lilla ö-nationen i Stilla havet blir nämligen först i världen med att förbjuda solskyddskrämer. Skälet är att dessa skadar och dödar landets största tillgång korallreven.

Om drygt ett år räknar Palau med att förbudet mot “rev-skadliga” solskyddsprodukter ska vara infört. Orsaken är att den lilla ö-nationen i västra Stilla havet, mellan Australien och Japan, är helt beroende av turistintäkterna som de världsberömda korallformationerna inbringar.

Förstörs korallreven förstörs också Palaus ekonomi – och det vill man undvika.

Avskräckande exempel

Enligt regeringen finns vetenskapliga bevis för att solskyddsmedel, i synnerhet de som sprayas på kroppen, är direkt giftiga för koraller även i lägre koncentration. Från Thailand, Filippinerna och Indonesien finns redan rapporter om hur korallrev totalförstörts av kemikalier från solskydd som badande besökare lämnat efter sig.  

De hundratals solskyddsindränkta snorklare och dykare som varje dag med båt fraktas ut till Palaus berömda dykplatser kan med andra ord vara direkt dödliga för korallerna. 

– Det handlar om litervis med solskyddsmedel som hamnar i havet precis intill våra mest känsliga rev. Vi försöker bara förhindra att naturen förorenas, säger regeringens talesperson till AFP. 

Finns i många produkter

Det politiska beslutet om den nya lagstiftningen fattades förra veckan och reglerna väntas träda i kraft vid årsskiftet 2019/2020. Därmed hinner Palau före Hawaii med att som första region i världen förbjuda solskyddsprodukter innehållande oxybenson, octokrylen eller parabener.

Dessa kemikalier finns enligt vetenskapssajten phys.org i så gott som alla populära solskyddsprodukter. En studie från 2015 visade hur de hindrar tillväxten hos unga koralldjur och dessutom kan döda även vuxna individer. Dessutom gör de korallerna ännu känsligare för högre vattentemperatur, något som förvärrar korallblekningen.

Dryga böter

Näringsidkare som olovligen solskydd med dessa kemikalier kommer att bötfällas med motsvarande drygt 8 000 kronor. Turister som har med sig egen solkräm till Palau kommer att få denna beslagtagen i tullen.  

– Det gäller om att hitta en smart balans så att vi utbildar turisterna utan att skrämma iväg dem, sade Palaus president Tommy Remengesau i samband med att den nya lagstiftningen antogs. 

Visserligen finns krämer där solskyddet kommer från zinkoxid och titandioxid. Dessa är inte giftiga för koraller men är å andra sidan inte särskilt populära.

Det andra alternativet som Palau förespråkar är att turisterna i framtiden ska skydda sin hud med kläder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.